Promocija knjige Pere Budije – Uspavanka za Vjeru B.

Zaljubljenik u život i pisanje

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci održana je sinoć promocija knjige autora PERE BUDIJE

USPAVANKA ZA VJERU B.

Sudjelovali su dr. sc. Ivan Peklić, upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački rad HAZU  Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, izvršni urednik knjige, Branimir Pofuk, kolumnist, glazbeni kritičar i novinar koji je napisao predgovor knjige, prof.  Tomislav Hrebak, lektor knjige koji je čitao zapise iz knjige i  autor knjige Pero Budija. U ime domaćina promocije, posjetitelje je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marijana Janeš Žulj. Predstavljanju knjige prisustvovao je veliki broj posjetitelja, gosti iz  Vira, rodnog mjesta autora knjige Pere Budije, zamjenik načelnika Vira Antonio Vučetić i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Vira Marino Rukavina, Srđan Liverić, vijećnik Općinskog vijeća Vir, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević  te brojni Križevčani tako da se u dvorani tražilo i mjesto više.

“Ukoliko u njegovim pričama pronađete sebe, svoja sjećanja, ukoliko vam poneka priča vrati izgubljene slike , ljude, događaje, troškovi papira, lekture, uređivanja i tiska ove knjige postigli su svoj cilj i opravdavaju svrhu” – tako piše na kraju ove knjige u crtici o autoru. Premda to nisam morao, za svaki sam slučaj provjerio i dobio potvrdu da je autor crtice “O autoru” sam autor –  Pero Budija. Skromnost, jednostavnost i nepretencioznost  su kojima je ispisana cijela knjiga nepogrešivo se prepoznaju i u toj završnoj crtici.

Iako do trenutka kada pišem ovaj predgovor nisam sreo niti upoznao Peru Budiju, nakon čitanja njegovih priča  imam osjećaj bliskosti, osjećaj da se odavno poznajemo. Vjerujem da će takav osjećaj imati i svi budući čitatelji ove knjige nakon što zaklope njezine korice.  Baš zato, zbog te preko noći stečene  bliskosti s nekim tko je sa mnom podijelio svoj čitav život, svoje djetinjstvo, dječaštvo, mladost, zrelost i starost , uključujući i svoje najintimnije razgovore poput onih s mjesecom ili vlastitom sjenom, imam potrebu na samom početku knjige autoru odati priznanje i zahvalnost, a budućim čitateljima posvjedočiti: ova je knjiga kod ovog dolje potpisanog čitatelja itekako postigla svoj cilj i opravdala svrhu.  Da nisam iz nje saznao ništa drugo, nego samo to da je u Križevcima neko vrijeme često boravio  legendarni golman Vladimir Beara, za mene osobno bila bi ispunjena svrha ove knjige” – kazao je, između ostalog, Branimir Pofuk.

“U potpunosti ispunjen cilj, svrha i opravdanje ove knjige, sjećanja su i misli  koje su samo autorove i ničije više, a koje on donosi  s ljubavlju istinskog amatera u onom izvornom i najboljem smislu te riječi, dakle zaljubljenika u život i sam čin pisanja” – istakao je Branimir Pofuk.

Autor knjige Pero Budija zahvalio je svima koji su ga podržali u nastojanju da iskaže svoje misli u knjizi i pomogli da ona ugleda svjetlo dana.

Na promociji  knjige Pere Budije “Uspavanka za Vjeru B.” nastupili su učenici Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima Dora Marin i Dominik Arki na gitari. (J.I.)