11. DANI HRVATSKIH SVETACA I BLAŽENIKA

U Križevcima će od četvrtka 23. do nedjelje 26. svibnja 2019. biti održani 11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: sv. Marko Križevčanin, šibenski sveci (Nikola Tavelić, Klara Žižić i Ante Antić), bl. Gracija iz Mula i hrvatski kapucinski sveci (Leopold Bogdan Mandić i Ante Tomičić), a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika, dramsko-scenske igre i projekcije dokumentarnog filma.

Manifestacija će započeti u četvrtak 23. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka.

Taj je dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast izvesti članovi Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol euharistiji dat će zbor župe sv. Ane Križevci.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba akrila i ulja na platnu akademskih slikara Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića. U programu otvorenja sudjelovat će ravnateljica Gradskoga muzeja u Križevcima Tea Hatadi, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml., koje i organizira izložbu, zatim likovni kritičar Stanko Špoljarić te autori. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i kantautor Antonio Tkalec. Izložbu će otvoriti biskup Huzjak. Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja.

Drugi dan manifestacije, petak 24. svibnja, bit će u čast šibenskih svetaca, sv. Nikole Tavelića, službenice Božje Klare Žižić i sluge Božjeg Ante Antića. Molitveni, književni i glazbeni program njima u čast u 18.30 sati u crkvi sv. Ane izvest će franjevci konventualci (fra Ivan Bradarić), šibenske franjevke (s. Terezija Zemljić) i splitski franjevci (fra Josip Šimić). Nakon toga će u 19.00 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju Vokalnog ansambla „Angeluš“, predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić. Od 20 sati će sati biti održan okrugli stol „Sveci – hrvatski turistički brand?“ na kojem će sudjelovati biskup Rogić, ministar turizma Gari Cappelli, novinar i urednik u Religijskom programu HTV-a Neno Kužina i učenik 6. razreda OŠ Ljudevita Modeca Križevci Gabriel Platušić. Moderatorica okrugloga stola bit će HTV-ova urednica Lejdi Oreb, stihove posvećene hrvatskoj svetosti interpretirat će glumica Ana Vilenica, a u glazbenom će programu, uz korepeticiju Tonija Eterovića, nastupiti Dražen Žanko. 

Trećega dana, u subotu 25. svibnja, program će biti posvećen bl. Graciji iz Mula. U pretprogramu će u blaženikovu čast u crkvi sv. Ane od 18.30 sati sudjelovati članovi Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi promicatelj blaženikova štovanja, župnik župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama Robert Šreter. Glazbeno će misu animirati mješoviti zbor „Trinitas“ župe Presvetog Trojstva Visoko. Nakon toga će, od 20 sati, biti izvedena dramsko-scenska igra posvećena bl. Graciji iz Mula „Ribar – pustinjak – svetac“. Izvest će je Dramska družina „Ozana“ iz Visokog.

Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10.00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15.00 sati. U glazbenom će dijelu programa nastupiti Ivana Mudri, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mali koncil – Mak“.

Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 26. svibnja, program će biti posvećen hrvatskim kapucinskim svecima, sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću i sluzi Božjem Anti Tomičiću. Pretprogram njemu u čast od 09.30 sati izvest će članovi župnoga zbora župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Zagreb – Dubrava. Uz njihov pjev misu će zatim predvoditi provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Nakon mise će biti održana projekcija dokumentarnoga filma „Sveti Leopold Bogdan Mandić u rodnom Herceg Novom“ scenarista i redatelja Bože Vodopije, urednika i novinara HTV-a iz Dubrovnika. Uz njega će na svečanosti projekcije sudjelovati rukovoditelj HRT-ova centra Dubrovnik Hrvoje Španić.

11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske redovničke konferencije i Glasa Koncila, u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Zagreb, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci.