Održan okrugli stol ”Sveci – hrvatski turistički brand?”

U crkvi svete Ane u Križevcima nakon euharistijskog slavlja održan je okrugli stol s tematikom sveca u hrvatskom turizmu. Sudjelovali su mons. Tomislav Rogić – šibenski biskup, Neno Kužina – urednik i novinar Religijskog programa HRT-a, Gabriel Platušić – učenik 6. razreda OŠ Ljudevita Modeca Križevci, zamjenica ministra turizma Garija Cappellija, a za glazbeni program zaduženi su bili Dražen Žanko i Toni Eterović. Dramski program uprizorila je Ana Vilenica dok je moderatorica bila Lejdi Oreb.

Neno Kužina pričao je o važnosti vjerskog turizma i njegovog značenja te je između ostaloga rekao da je on trebao biti turistički djelatnik, no ipak je ostao u medijskoj branši.

Gabriel Platušić govorio je o važnosti vjere koju roditelji trebaju prenositi na svoju djecu i prakticirati ju, no i da dosta njegovih vršnjaka nisu vjerski nastrojeni.

Zamjenica ministra turizma zahvalila je na pozivu i pozdravila sve u ime ministra turizma Garija Cappellija. Govorila je o strategiji razvoja vjerskog turizma koji ima četiri do pet vodećih akcijskih planova gdje je i kulturni turizam, međutim kroz taj akcijski plan nije dobro prikazan vjerski turizam pa je krajem trećeg mjeseca organiziran sastanak u proširenom sazivu, otkrila nam je. Saziv su činile razne turističke agencije, ministarstvo kulture, predstavnici crkve i agencija koje se bave vjerskim turizmom. U tom koordinacijskom tijelu na temu vjerskog turizma imali su pedesetak sudionika te su se dogovorili da će u pripremi sljedeće strategije ove godine angažirati se u donošenju akcijskog plana vjerskog turizma koji će biti izdvojen iz kulturnog.(H.S)