Dogodilo se na današnji dan- 07.Svinja

Francuska heroina Ivana Orleanska 1429. godine postigla je jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom ‘Stogodišnjem ratu’. Razbijanje opsade Orléansa bila je prva značajna francuska pobjeda od strašnog poraza koji su doživjeli kod Agincourta 1415., te je označila kraj engleskih pretenzija na osvajanje cijele Francuske. Opsada je započela 12. listopada 1428., a cilj joj je bio potpuno zauzimanje doline rijeke Loire u kojoj je Orléans bio jedini preostali grad pod francuskom upravom. Šest mjeseci nakon početka sukoba Englezi su bili u priličnoj predstnosti pred Francuzima, ali iako su kontrolirali nekoliko utvrda kojima su grad držali u okrežuenju, nisu imali dovoljno ljudi da uspješno napadnu, a njihova artiljerija nije mogla probiti čvrste gradske bedeme. Nakon što je u grad stigla mlada junakinja, branitelji kojima je pristiglo i nekoliko pojačanja, pod njenim su zapovjedništvom izveli niz napada i izbacili Engleze iz utvrda oko grada. Tijekom bitke za utvrdu Les Tourelles koja je bila na južnoj strani rijeke i čuvala prilaz 400 metara dugom mostu prema Orléansu, Ivana je ranjena strijelom u rame, ali se ubrzo vratila u bitku što je potpuno obeshrabrilo englesku posadu koja je ubrzo nakon toga u potpunosti poražena, a njihov zapovjednik Glasdale se utopio u rijeci. Jutro nakon pada Les Tourellesa dvije vojske su se pripremale za frontalni okršaj, no Englezi su nakon sat vremena odmjeravanja odustali i otišli čime je završena opsada Orléansa, što je uz ‘sveticu’ na čelu vojske Francuzima podiglo moral i bilo zaslužno za velik priljev novih trupa kojima su Englezi izbačeni iz doline Loire, a kasnije i iz Reimsa i Pariza.

Žena argentinskog predsjednika Juana Dominga Perona i prva dama Argentine Evita Maria Perón, iako povezana s brojnim kontroverzama na račun života prije nego je postala prva dama Argentine, ostat će zapamćena kao jedna od najpopularnijih prvih dama, ali i najmoćnijih žena u povijesti, s velikom karizmom koju je imala među radničkom klasom, ženama i siromašnim slojevima, rođena je u Los Toldosu 1919. godine.

Hrvatski košarkaški trener Dražen Anzulović, bivši igrač zagrebačke Cibone tijekom ’80.-ih i ’90.-ih, kasnije i trener istog kluba, a od lipnja 2007. trener permskog Ural Greata, rođen je 1967. godine u Zagrebu