Dogodilo se na današnji dan-28. Svibnja

Pokraj Callendera u Ontariu 1934. godine rođene su petorke Dionne, prve svjetske petorke koje su preživjele djetinjstvo. Uz to, kćeri Oliva i Elzire Dionne prve su i jedine jednojajčane ženske petorke zabilježene u svijetu. Annette Lillian Marie, Cécile Marie Emilda, Émilie Marie Jeanne, Marie Reina Alma i Yvonne Edouilda Marie, rođene su dva mjeseca prerano, a obitelj do tog trenutka nije niti slutila da čeka pet prinova. Redoslijed kojim su rođene nije poznat, a liječnik i dvije babice koje su ih porodile prvih nekoliko dana nisu vjerovali da će bebe preživjeti. No, kako su se i majka i kćeri oporavile i dobro napredovale, a vijest o njima se širila u priču se upetljala vlada države Ontario, proglasila roditelje nesposobnima, stavila djecu pod svoju zaštitu do 18. rođendana, a skrbništvo nad djecom predala liječniku koji ih je porodio. Kao razlog za taj potez vlasti su navele roditeljsku nemogućnost odgoja, no iza ‘dobrih namjera’ krila se puno prizemnija namjera – pretvaranje petorki u turističku atrakciju. Taj plan je vrlo brzo proveden u djelo gradnjom kompleksa ‘jaslica’ koje je imalo ograđeno igralište kako bi turisti i posjetioci mogli gledati petorke u igri. Tijekom odrastanja, koje je bilo u velikoj mjeri kontrolirano, sestre je dolazilo pogledati oko 6 tisuća ljudi na dan, a to je, uz razne suvenire koje su prodavali u mjestu, državi Ontario tijekom godina donijelo nevjerojatnih 51 milijun dolara zarade. Roditelji su skrbništvo nad kćerima uspjeli dobiti tek 1943. nakon čega se obitelj polako počela vraćati u koliko toliko normalno stanje. Danas više niti jedna od pet sestara nije živa, Émilie je umrla s 20 godina tijekom napada astme, Marie s 35 od poslijedica moždanog udara, Yvonne sa 67 od tumora, a Cécile i Annette sa 74 godine od starosti.

Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu održana je prva smotra Zbora narodne garde (ZNG) na kojoj su hrvatskoj javnosti predstavljene prve organizirane hrvatske borbene postrojbe. Od tada se 28. svibnja obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj.ZNG se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove Hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na cijelokupnom državnom području. Jedinicama Zbora narodne garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane, a formalno su bile ustrojene u Ministarstvu unutarnjih poslova. Prema prvim planovima ZNG je trebao imati Zapovjedništvo, četiri djelatne brigade, 16 pričuvnih brigada i devet pričuvnih samostalnih bataljuna ZNG. Krajem srpnja 1991. godine formirano je Zapovjedništvo ZNG-a, a zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, za banijsko-kordunsko područje, za ličko područje, za srednju i sjevernu Dalmaciju i za južnu Dalmaciju. U kolovozu je osnovano i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa ZNG. Do 12. kolovoza su ustrojene četiri brigade, a tim predstavljanjem ZNG-a zaokruženo je ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage tada su imale oko 60 tisuća pripadnika, od kojih je 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu MUP-a.

Francuski liječnik Joseph-Ignace Guillotin, koji se osobno protivio smrtnoj kazni, ali je kao član Konstitutivnog vijeća na njegovom zasjedanju 1789. predložio da se osuđenike treba pogubiti ‘brzo i bezbolno jednostavnim mehanizmom za dekapitaciju’ zbog čega je giljotina, koju on sam nije izumio, ipak nazvala njegovim imenom, rođen je u Saintesu 1738. godine.

Engleski vojni obavještajac, pisac i novinar Ian Fleming, jedan od najuspješnijih autora svog vremena isključivo zahvaljujući najpoznatijem špijunu svijeta – Jamesu Bondu, ‘boem’ stalno s cigaretom u jednoj i čašicom u drugoj ruci koji je za sebe rekao kako nikada nije imao literarnih pretenzija, iako su mu knjige prodane u više od 40 milijuna primjeraka, rođen je 1908. godine u Londonu.

Američki glumac James Michael Tyler, najpoznatiji po ulozi Gunthera u NBC-ovom sitcomu Friends, te ulogama u filmovima The Disturbance at Dinner, Foreign Correspondents, Motel Blue i Live With It, te brojnim gostovanjima u raznim TV serijama, rođen je u Winoni u Mississippiju 1962. godine.

Australska glumica i pjevačica Kylie Minogue, jedna od najpoznatijih i najuspješnijih pop pjevačica u svijetu, ikona glazbe i stila s više od 40 milijuna prodanih singlova i 25 milijuna prodanih albuma, autorica hitova The Loco-Motion, Je Ne Sais Pas Pourquoi, Especially For You, Shocked, Where The Wild Roses Grow, Did It Again, Spinning Around, Can’t Get You Out Of My Head, Chocolate i brojnih drugih, rođena je 1968. godine u Melbourneu.(metroportal.hr)