Iz Osnovne škole “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno

Vitezijada 2019.

17.svibnja 2019., dvije godine nakon posljednje, koja se dogodila u Poljani kod Lipika, u našoj je školi održana 22. Vitezijada.

Ovogodišnju Vitezijadu osmislili su umirovljeni knjižničar Jerko Barišić i učitelj hrvatskog jezika Tomislav Hrebak, koji je bio i glavni i odgovorni za koordinaciju natječaja Vitezijade.

Središnji dio dana bila je zajednička svečana priredba na kojoj se svaka od prisutnih Vitezovskih škola predstavila svojim programima. Osim domaćina, bili su prisutni i predstavnici Osnovne škole “Grigor Vitez” iz Osijeka i Osnovne škole “Grigor Vitez” Poljana.

Program naše škole sastojao se od sjajnih nastupa školskog učeničkog zbora pod vodstvom Višnjice Radić, te super talent showa koji su nam priredili učenici 3. razreda matične škole, vođeni učiteljicom Nevenkom Bajsić. Kroz program čiju je konferansu napisao učitelj Tomislav Hrebak, vodile su nas duhovite voditeljice, učenice 8. razreda, Antonija Masnec i Iva Tresk.

Učenici čije su pjesme nagrađene na natječaju “Vitezove krijesnice” recitirali su svoje pjesme.

Priredbi su, osim nastavnika i djelatnika naše škole, nazočili i umirovljeni djelatnici škole, gosti- nastavnici i učenici iz Vitezovih škola iz Osijeka i Poljane, zamjenik općinskog načelnika Manuel Marković, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljutić, Olga Vitez, kćerka Grigora Viteza, poznati križevački pedagog, akademik Valentin Puževski, te Dragutin Ciglar, autor skulpture tulipana koja se nalazi u parku škole.

Prisutni su mogli i razgledati skupnu izložbu literarnih i likovnih radova pristiglih na raspisani natječaj Vitezove krijesnice, kao i izložbu Vitezovih pisama, knjiga, te svih do sada objavljenih brojeva lista “Krijesnica”. Postavljena je i prodajna izložba keramičkih radova, nastalih u suradnji sa Dragutinom Ciglarom, učeniče zadruge “Žito”.

Ovogodišnja Vitezijada završila je proglašenjem najboljih literarnih i likovnih radova, te podjelom pohvalnica, zahvalnica i medalja.

Izvor:Vesna Benković, školska knjižničarka