Nova knjiga o Zrinskima i Frankopanima i novi broj časopisa iz izdavačke kuće “Meridijani”

Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ predložila je Hrvatskom saboru donošenje deklaracije o rehabilitaciji dvojice velikana

„Zrinski i Frankopani – Sto godina od povratka u domovinu“ autora akademika Dragutina Feletara, prof. dr. sc. Hrvoja Petrića i prof. dr. sc. Nevija Šetića nova je knjiga u izdanju nakladničke kuće „Meridijani“. Prvo predstavljanje doživjela je ovih dana, na stogodišnjicu vraćanja posmrtnih ostataka tih hrvatskih velikana u domovinu, gdje počivaju u zagrebačkoj katedrali.

Knjiga velikog formata na 352 stranice najopsežnija je povijest Zrinskih i Frankopana izdana u Hrvatskoj u zadnjih stotinu godina, s više od 300 povijesnih i suvremenih fotografija. Donosi povijest obaju plemićkih rodova od početaka u 13. stoljeću do njihova zatiranja krajem 17. stoljeća. Naglasak je na detaljnom opisu martirija Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu 1670./1671., zatim seljenju njihovih grobova u Bečkom Novigradu te osobito prijenosu njihovih zemaljskih ostataka potkraj travnja 1919. u zagrebačku prvostolnicu. Knjiga donosi i poglavlje o važnosti štovanja kulta Zrinskih i Frankopana u suvremeno doba.

Budući da je Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ bila inicijator vraćanja njihovih ostataka i glavni širitelj njihova kulta, knjiga je predstavljena u Zmajskoj kuli nad zagrebačkim Kamenitim vratima. U nazočnosti mnogih uglednika, govorili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Matice Hrvatske prof. dr. sc. Stipe Botica, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura i autori knjige. Svečanost je uveličao KUD Rečica iz okolice Karlovca.

Akademik Feletar naglasio je da je kult Zrinskih i Frankopana jedna od osnova hrvatskog nacionalnog identiteta te da su sva tri autora knjige, nastale u manje od četiri mjeseca, članovi Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Prof. dr. sc. Hrvoje Petrić istaknuo je da su Zrinski i Frankopani bili iznimno obrazovani ljudi, državnici i stvaratelji kulture te da se bunt protiv prevlasti Habsburgovaca nastavio kroz Jelenu Zrinsku, kćer Petra Zrinskog i Franju II. Rakocija, Jelenina sina. Petrić je rekao da se na žrtvama hrvatski narod mobilizirao. Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, prof. dr. Nevio Šetić, objavio je da je predsjedniku Hrvatskog sabora uputio dopis kojim je predložio da se na razmatranje saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputi Družbin „Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o zakonitosti Zrinsko-frankapanskog otpora i osudi nezakonitoga sudskog postupka i nezakonitih presuda hrvatskim knezovima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankapanu“.

(snimio Hrvoje Dečak):

Autori knjige akademik Dragutin Feletar (prvi slijeva) te prof. dr. Hrvoje Petrić i prof. dr. Nevio Šetić (peti i šesti slijeva), u društvu s Petrom Somek, Matijom Posavcem (treći slijeva) i dr. Petrom Feletarom

Predstavljanje u Zmajskoj kuli u Zagrebu uveličao je KUD Rečica iz okolice Karlovca

Glavna tema novih „Meridijana“ – Ciudad de México

Iz tiska je upravo izašao 206. broj časopisa „Meridijani“ za svibanj i lipanj, a idući broj izlazi u rujnu. Glavna tema broja je metropola Ciudad de México, a tu su i reportaže o Velikom slavoluku u Parizu, gradiću Hall in Tirolu, najljepšem proljetnom parku na svijetu Keukenhofu pokraj Amsterdama, divovskim sekvojama u američkim nacionalnim parkovima ali i kod nas te domaće teme poput one o stogodišnjici povratka Zrinskih i Frankopana u domovinu, utvrdama Zrinskih u Pounju i Arhivu Tošo Dabac u Zagrebu. Od ekoloških tema časopis donosi priču o rekordnim dostignućima u odvajanju otpada na Krku i novostima na tom otoku, o zaštiti morskih kornjača te reportažu o vožnji Dalmacijom i Žumberkom u malom električnom automobilu Twizyju. Sugovornik u intervjuu „Meridijana“ je osebujni mladi znanstvenik, fizičar doc. dr. sc. Nikola Poljak, jedan od najinteligentnijih ljudi na svijetu, svjetski putnik i putopisac.

Slavna povijesna ličnost u 206. broju „Meridijana“ je gotski vođa Alarik, a uz stalne rubrike Geo-info, Hrvatska kroz statistiku i Iza kulisa „Meridijana“, može se pročitati i o zanimljivim knjigama koje je izdao Nacionalni park „Krka“.

„Meridijani“ se distribuiraju putem pretplate, a mogu se kupiti u sjedištu u Obrtničkoj 26 u Samoboru, u većim knjižarama ili naručiti na kontakte 01/3362-367 ili [email protected].      


Naslovnica 206. broja časopisa „Meridijani“

Ciudad de México jedan je od najnapučenijih gradova svijeta

Metropolitanska katedrala najveća je i najstarija u Americi

Palača lijepih umjetnosti u središtu Ciudad de Méxica

Legendarni mariachi znaju dirnuti u dušu i domaće ljude i turiste

snimio Jurica Galić Juka