U crkvi svetog Križa nastupile Sofija Cingula – mezzosopranistica i Zlata Životić – orgulje

Koncert “Europska sakralna glazba 19.st.”

Pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, u Crkvi Svetog Križa održan je koncert “Europska sakralna glazba 19.st.”

Uvodno se obratio akademik Franjo Tomić uz čestitke Gradu Križevcima na rođendanu. Na koncertu je nastupila mezzosopranistica Sofija Cingula uz pratnju Zlate Životić na orguljama.

Koncertni i operni nastupi mzzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe. Uz brojne koncertne nastupe u Hrvatskoj, Austriji te po Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Švicarskoj i Južnoj Koreji, nastupala je, uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien, na turnejama po Japanu i Kini.

Surađivala je s mnogim hrvatskim i inozemnim dirigentima, ansamblima i poznatim umjetnicima. Promotorica je rada hrvatskih skladateljica i skladatelja u inozemstvu.

Vokalnom pedagogijom Sofija Cingula aktivno se bavi već više od deset godina. Predstojnica je Odsjeka studija Solo pjevanja i Odsjeka studija Klavira.

Križevačka glazbenica Zlata Životić usavršavala se na majstorskim seminarima za glazbenu teoriju i pedagogiju. Članica je strukovnih udruga – Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatske udruge čembalista “Continuo”, Hrvatskog društva glazbenih teoretičara i Glazbene udruge “Opus”. OD 2005. godine bavi se pedagoškim radom u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima gdje je 2008. utemeljila nastavu čembala, kao i već tradicionalni ciklus koncerata “Večer barokne glazbe”.

Osim u križevačkoj Školi, radi i kao vanjski suradnik u privatnoj Glazbenoj školi “Bonar” u Zagrebu.

Podjednako razvija pedagošku i umjetničku djelatnost; nastupa solistički i u komornim sastavima, njegujući tako autentično izvođenje stare glazbe. Osnivačica je ansambla Musica Antiqua Zagreb, djelovala je u komornim vokalnim ansamblima “Solisti sv. Marka” i “Antiphonus”. Ostvarila je brojne nastupe od kojih ističe niz solističkih recitala i festivalskih nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu (Slovenija, Italija, Irska, Austrija). Iznimno je aktivna na kulturnom planu Grada Križevaca priređujući samostalne recitale i surađujući na zajedničkim koncertima sa svim gradskim ansamblima kao korepetitor ili solist.

Koncertom u Crkvi Svetog Križa glazbenice su oduševile posjetitelje.