Obavijest proizvođačima ozimih žitarica


Pregledom usjeva ozimih žitarica na terenu uočeno je da se većina usjeva ječma nalazi u fazi klasanja i treba obratiti pažnju zbog vremenskih uvjeta na prisustvo bolesti: mrežasta pjegavost(Pyrenophora teres), smeđa hrđa (Puccinia hordei), siva pjegavost (Rhynchosporium secalis), ramularija (Ramullaria collo-cygni), Fusarium vrste. Zaštitu treba primijeniti prije početka cvatnje.

Od registriranih sredstava mogu se primijeniti: Priaxor , Controlan, Zamir, Elatus era,

Asca xpro, Yamato ,Opera, i dr.

Usjevi pšenice nalaze se u fazi otvaranja zastavičara i sada je vrijeme za kontrolu bolesti i zaštitu  kako bi se sačuvao prinos i ostvarila kvaliteta zrna.

Od fungicida sada se mogu primijeniti: Elatus era, Priaxor EC, Asca xpro , Yamato i dr.

Potrebno je pratiti i pojavu žitnog balca (Oulema melanopus) i prema potrebi provesti zaštitu sa jednim od registriranih insekticida:

Karate zeon, Decis 2,5 EC, Direkt, Sumialfa 5 FL i dr.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Foto:Agroclub.com