Odakle naziv hrvatska kuna?

30.svibnja, 1994. godine., uvedena je kuna kao novčana jedinica Republike Hrvatske! Pročitajte kada je hrvatska kuna postala službena valuta u Republici Hrvatskoj!

Kuna, odnosno hrvatska kuna je službena valuta u Republici Hrvatskoj od 30. 5. 1994. Stoti dio kune je lipa. Kratica za kunu u platnom prometu u zemlji je Kn, a za lipu je lp. Međunarodna kratica za kunu je HRK.

Naziv kuna za trajnu hrvatsku valutu odabran je zbog značajne uloge kunina krzna u hrvatskoj monetarnoj i fiskalnoj povijesti. Prije nego li je kuna postala novac u modernom smislu, kunino se krzno koristilo za naturalno plaćanje i trampu. Njome se plaćao i porez u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji. Lik kune nalazio se od prve polovine 13. stoljeća pa gotovo do kraja 14. stoljeća i na slavnom hrvatskom kovanom novcu banovcu, srednjovjekovnoj autohtonoj moneti nadaleko poznatoj u tadašnjoj Europi.


Prva serija novčanica kuna izdana je u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna, nosi datum izdanja 31. listopada 1993. godine i sadrži potpis tadašnjeg guvernera Narodne banke Hrvatske dr. Pere Jurkovića.