Počast žrtvama bleiburške tragedije

Na Bleiburgu se danas odaje počast žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama križnog puta.
Početak ove tragedije dogodio se 15. svibnja 1945. kada su se Hrvatska vojska i civili počeli povlačiti prema britanskoj vojsci kod Bleiburga u austrijskog pokrajini Koruškoj. Britanci su međutim odbili prihvatiti predaju oružanih snaga NDH i naredili da se moraju predati Jugoslavenskoj armiji. Desetak tisuća zarobljenika Britanci su privremeno smjestili u logor što su ga bili osnovali u mjestu Viktringu: međutim su i oni poslije predani Jugoslavenskoj armiji (JA) i skoro svi pobijeni.
Snage Jugoslavenske armije su zarobljene vojnike i civile s Bleiburga povukle dublje na područje pod svojom kontrolom, te su veliki broj tih ljudi pobili u masovim zločinima kod Teznog, na Kočevskom Rogu, Maceljskoj šumi, te na mnogo drugih manjih stratišta.

Bleiburg je postao simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945.
Danas se održava središnja komemoracija u povodu 74. obljetnice tragedije na Bleiburškom polju te iskazuje poštovanje žrtvama koje su ubijene bez sudske presude i bacane u masovne grobnice.

Iz mnogih mjesta širom Hrvatske, pa tako i s križevačkom područja, organiziran je odlazak u Bleiburg kako bi odali počast stradalim žrtvama.