Predsjednik GO SDP-a Križevci Marko Katanović o rezultatima izbora za Europski parlament

Predsjednik Gradske organizaciije SDP-a Križevci Marko Katanović na konferenciji za medije danas se osvrnuo na rezultate izbora za Europski parlament održanih prošle nedjelje.

“Gradska organizacija SDP-a Križevci održala je jučer sjednicu Predsjedništva na kojoj smo proveli analizu izbora. Zahvaljujem biračima, Križevčankama i Križevčanima, prvenstveno onima koji su se odlučili izaći na izbore i shvatili svoju građansku dužnost i važnost ovih izbora, posebice onima koji su svoj glas i povjerenje dali listi broj 28, SDP-u Hrvatske. Također zahvaljujem i članovima stranke, simpatizerima koji su odradili izuzetno dobar i kvalitetan posao u nedavnoj kampanji, posebno članicama Foruma žena SDP-a na čelu sa Marijom Vukobratović, članovima Foruma seniora koje vodi Stjepan Čut te članovima Foruma mladih SDP-a koje vodi Antonio Sirovec.” – kazao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Križevci Marko Katanović.

Iznio je i izborne rezultate:

“Na području grada rezultat je slijedeći: SDP je dobio 1005 glasova, HDZ kao naš, ajmo reći, glavni konkurent 853 glasa , gdje smo postigli razliku od 152 glasa. Kad to analiziramo po biračkim mjestima, u gradu imamo razloga biti zadovoljni. Od 15 biračkih mjesta pobijedili smo na njih 13. Jedino gdje nam je izostao rezultat je biračko mjesto u Gornjem gradu Vrtlarija te biračko mjesto u Malom Potočecu koje spada tehnički pod gradsku četvrt, odnosno pod Grad.

HDZ je ostvario pobjedu u 2 biračka mjesta od 15.

Na selu je nešto malo slabiji rezultat. Od 36 biračkih mjesta, SDP je odnio pobjedu na njih 13, HDZ na 23. Sveukupno, od 51-og biračkog mjesta u našu korist je 26, u korist HDZ-a 25. Definitivno su dobri rezultati ostvareni u gradskoj četvrti Donji grad, gradskoj četvrti Centar , nešto malo slabije brojčano u gradskoj četvrti Gornji grad, ali i nekoliko sredina naših ruralnih mjesta , biračkih mjesta u kojima do sada nismo ostvarili posebice dobar rezultat: Bukovje, Lemeš Križevački, Majurec, Poljana Križevačka, Podgajec, Vojakovac uz neka naša biračka mjesta u našim selima gdje tradicionalno znali smo ostvariti dobar rezultat kao što je Brckovščina, Donji Cubinec, Osijek Vojakovački, Špiranec, Veliki Potočec i Veliki Raven gdje se napravio stvarno izuzetno dobar angažman, a ostvaren je i dobar rezultat”.

Dokaz dobrog rezultata definitivno je i dobra i kvalitetna lista koja je sastavljena, napominje Marko Katanović:

“Predsjednik Bernardić se nije libio staviti na listu i neke od svojih otvorenih oponenata i , recimo blago, glavnih kritičara. Tu su zaslužni dosadašnji europarlamentarci iza kojih je pet godina dobrog rada, a vide se rezultati . To su Tonino Picula koji je nosio listu, Biljana Borzan koja je bila druga, na listi su bili i bivši ministri iz Vlade Zorana Milanovića saborski zastupnici, nacionalno poznata lica i u konačnici građani su to prepoznali. Može se govoriti i o nedostatku rezultata HDZ-a, definitivno lošeg rada i nedostatka rezultata HDZ-ove Vlade , zadnjih mjeseci nekoliko afera, pa i unutarstranačke stvari koje nije na nama da komentiramo. Ali ono gdje ima definitivno razloga za određenu zabrinutost je mala izlaznost. Izlaznost u Križevcima je bila 25 posto. To je nešto na čemu treba raditi, svi mi koji smo odgovorni u svojim organizacijama nosimo taj teret da daljnjim radom i nekakvim boljim, jasnijim, kvalitetnijim politikama pokušamo ljude što više animirati da shvate važnost izbora da na njih izađu, ostvare svoju građansku dužnost . Mislim da na svakim izborima ne bit trebalo biti prevelikih komentara da se nema za koga glasati, uvijek se ima za koga glasati.

Nadalje, zadovoljni smo sa rezultatima na području Koprivničko-križevačke županije. Tu smo ostvarili također pobjedu. Veseli činjenica da je SDP slavio u sva tri grada na području županije. U Koprivnici je ostvario definitivno dobar rezultat : 2600 naprama 1300 glasova, u Đurđevcu također gdje znamo tko vlada, gospodin Lacković, saborski zastupnik iz kluba gospodina Milana Bandića, SDP je ostvario dobar rezultat i bio je prva lista te također ima razloga za zadovoljstvo.

Na kraju, možda jedna poruka . Mislim da ovaj rezultat nije sada neko vrijeme za preveliku euforiju, za slavlje, za opuštanje , već za još bolji, kvalitetniji, jači angažman stranke na terenu, ali i rada naših zastupnika kroz Sabor da što bolje naglašavamo naše politike i što jasnije i kvalitetnije ih komuniciramo prema van prema biračima, prema našim građanima.

Naravno da ne krijemo zadovoljstvo. Ovo je nama lokalno u Križevcima jedan mali vjetar u leđa, dokaz da zajedno sa našim partnerima s kojima činimo većinu u Gradskom vijeću i donosimo odluke u korist naših građana, radimo jedan dobar i kvalitetan posao, naravno sa ciljem ravnomjernog razvijanja grada. Poanta suradnje je razvijati urbanu sredinu i ruralnu sredinum, koliko grad, toliko i selo. U zadnje vrijeme dosta na tu temu pričamo, ali to je cilj koji smo si postavili prije dvije godine i taj cilj ćemo još u iduće dvije godine izvršiti. Neću na kraju reći idemo dalje, to nije naš slogan. Reći ću idemo bolje, mladi smo, imamo želje, volje, truda, imamo snage. Iza nas je dvije godine određenog iskustva, imamo i znanje i novih ideja, imamo energiju i radit ćemo i dalje sa još većim angažmanom u korist grada, a naravno i naše organizacije, naše stranke” – poručio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Križevci Marko Katanović.