Zbor znanstvenih novinara HND-a protiv gostovanja Andrewa Wakefielda u Splitu

Zbor znanstvenih novinara HND-a, jučer, 30. travnja, objavilo je svoje službeno priopćenje za javnost u kojemu je izraženo protivljenje gostovanju u Splitu Andrewa Wakefielda, najpoznatijeg svjetskog protivnika cijepljenja. Kako se navodi u priopćenju, djelovanje Wakefielda dovelo je do nove pojave epidemije ospica u razvijenim zemljama svijeta.

Na području Evrope prošle godine oboljelo je tako više od 82.000 ljudi, od čega je 72 preminulo. – Wakefieldu je oduzeta liječnička licenca zbog grubog narušavanja etičkih principa istraživačke medicine tijekom znastvenog rada iz 1998. godine, jer je bez dozvole i bez potrebe izvodio pokuse na djeci, a naknadno je istraga pokazala da je lažirao rezultate.

Njegovo istraživanje, pokazalo se, financirali su odvjetnici koji su namjeravali profitirati od tužbi protiv proizvođača cjepiva. Posebno upozoravamo građane na činjenicu da se gostovanje g. Wakefielda kad je grad Split u opasnosti od epidemije ospica do koje je došlo zbog pada procijepljenosti djece. Pozivamo građane da uredno cijepe svoju djecu te da se o opasnostima cijepljenja informiraju putem razgovora sa svojim pedijatrom, stručnjacima epidemiolozima ili obrate Zavodu za javno zdravstvo te da informacije ne prikupljaju iz upitnih izvora na internetu i od liječnika drugih specijalizacija.

Pozivamo i Grad Split i Hrvatsku liječničku komoru da se što prije očituju o ovom skupu – stoji u priopćenju Zbora znanstvenih novinara HND-a. Već spomenute lažirane medicinske rezultate istraživanja Wakefielda iz 1998., prvi je otkrio novinar Brian Deer, u tekstu objavljenom 2004. godine u Sunday Timesu. Poznati britanski časopis Lancet nakon obavljene istrage 2010. godine, povukao je i objavu famozne Wakefieldove studije i ispričao se javnosti. U isprici je navedeno kako ih je Wakefield prevario dok je većina autora tekstova iz Lanceta, demantirala tvrdnje kako postoji povezanost cijepljenja s autizmom.

Grad Križevci kao i druga prigorsko-podravska mjesta, na svu sreću, nemaju razloga strahovati od pojave većih epidemija ospica i štetnog širenja ideja kontroverznog Andrewa Wakefielda. Koprivničko-križevačka županija ima najveću procijepljenost djece u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, više od 90 posto djece redovito se cijepi protiv zaraznih bolesti prema kalendaru obaveznog cijepljenje. (zv)