Tko je zadovoljan izborima, a tko nije u Križevcima?

Državno izborno povjerenstvo objavilo je jutros rezultate nakon obrađenih 99,97 posto biračkih mjesta. HDZ je osvojio 244.069 glasova, SDP 200.973 glasova. Obje stranke osvojile su po 4 mandata. Treća snaga trenutno su Hrvatski suverenisti s 91.544 glasa. Oni su osvojili jedan mandat. Na četvrtom je mjestu najveće iznenađenje izbora Mislav Kolakušić koji je osvojio 84.764 glasova te dobio 1 mandat. Slijede Živi Zid te Amsterdamska koalicija, svaki s po 1 mandatom. Na izbore je izašlo više od 51 posto glasača u EU, što je najviše od prvih izravnih izbora 1979. kad je izlaznost iznosila gotovo 62 posto i od tada padala. Prije pet godina iznosila je svega 42,61 posto.

Pitali smo tri “glavna aktera” u Križevcima jesu li zadovoljni i kako ocjenjuju izbore.
Izjavu za portal Radija Križevci dao nam je saborski zastupnik i zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg:

„Ja sam uvijek zadovoljan s izborima, rezultati su zanimljivi u svakom slučaju. Pokazalo se da dvije najjače stranke u Hrvatskoj dijele većinu biračkog tijela, znači HDZ i SDP, a što se tiče HDS-a naravno da nisam zadovoljan. Volio bih da smo dobili puno više, ali nismo puno ni očekivali pa nismo radili nikakve duboke analize“.

Nakon toga smo za izjavu upitali Mladena Kešera načelnika Općine Kalnik i predsjednika SDP-a Koprivničko-križevačke županije :

” Zahvaljujem svim građanima i građankama te svim stanovnicima Koprivničko-križevačke županije, građanima Grada Križevaca, Općina Kalnik, Svetog Petra Orehovca, Svetog Ivana Žabna, Gornje Rijeke i ostalim, što su dali svoje povjerenje SDP-u, izuzetno sam zadovoljan“

Predsjednik HDZ-a Križevci Mato Devčić nije se odazvao na naša pitanja, pa o njegovom zadovoljstvu ili ne zadovoljstvu ne možemo prosuđivati.

Složili bismo se s rečenicom “koliko daješ biračima tako ti se vraća”, možda više nego ikad.

Zadovoljni rezultatima ili ne, možemo se nadati kako će Hrvatska imati pravedne i kvalitetne predstavnike u Europskom parlamentu, a građani Križevaca su značajno svojim glasovima tome doprinijeli. Jedva čekamo slijedeće parlamentarne i još više lokalne izbore, biti će uzbudljivo! (š.v)