U Svetom Petru Čvrstecu održana 1. Balogijada

Danas, 30. svibnja, 2019., u Područnoj školi Sveti Petar Čvrstec održana je 1. Balogijada. Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, već petu godinu za redom organizira “Dan Zvonimira Baloga”, a ove godine pokrenula je i 1. Balogijadu u sklopu koje su bili raspisani krasnoslovni i likovni natječaji za zainteresirane učenike svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj u čast slikaru, kiparu i ilustratoru, koji je svojim velikim književnim i likovnim djelima zadužio brojne generacije mladih.

Na raspisane natječaje ukupno je pristiglo više od 200 snimki učeničkih krasnoslova i više od 400 likovnih radova iz 103 škole iz svih krajeva Lijepe Naše (od Slavonije preko kontinentalne Hrvatske, Istre, Gorskog kotara i Like, pa do Dalmacije).

Stručna prosudbena povjerenstva činili su Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ranka Javor, komparatistica i povjesničarka umjetnosti i Manuela Vladić Maštruko, akademska slikarica i ilustratorica, Barbara Rocco, glumica, redateljica i scenaristica,Zvonimir Ilijić, filmski i kazališni redatelj i Nikolina Marinić, profesorica hrvatskoga jezika i dramska pedagoginja) koja su ocjenjivala pristigle učeničke radove. Povjerenstvo za krasnoslove izabralo je 30 najuspjelijih krasnoslova (15 u kategoriji nižih i 15 u kategoriji viših razreda osnovnih škola) koje su učenici izveli danas, 30. svibnja na završnoj svečanosti 1. Balogijade u Svetom Petru Čvrstecu, pri čemu je nagrađeno najboljih 5 izvedbi u svakoj kategoriji, po procjeni prosudbenog povjerenstva.

Uvodno se okupljenima obratio ravnatelj matične škole u Svetom Ivanu Žabnu Tomislav Hanžeković, koji je svima poželio dobrodošlicu te dobru zabavu na 1. Balogijadi! Program je započeo u 11 sati uvodnim točkama koje su pripremile učiteljice i učitelji. Zatim je uslijedilo izvođenje nastupa iz različitih dijelova Hrvatske. Tomislav Hrebak, profesor hrvatskog jezika Matične škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, budno je pratio cjelokupnu manifestaciju te uživao u dobroj organizaciji. Manifestaciji je prisustvovao zamjenik načelnika Općine Sveti Ivan Žabno, Manuel Marković. Nakon dodijeljenih nagrada, uslijedilo je razgledavanje likovne izložbe najboljih učeničkih radova.


Podsjetimo tko je bio Zvonimir Balog!
Zvonimir Balog bio je slikar, ilustrator, kipar i književnik. Rođen je 30. svibnja 1932 godine u Svetom Petru Čvrstecu. U Zagrebu je završio školu primjenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. Napisao je šezdesetak knjiga za djecu i odrasle, a i autor je nekih antologija. Radio je kao učitelj likovnog odgoja u dvije škole, u Područnoj školi Sveti Petar Čvrstec i u Matičnoj školi u Svetom Ivanu Žabnu. Iz Svetog Ivana Žabna odlazi raditi u Školsku knjigu, gdje je bio urednik Smiba i Modre laste. Nakon toga bio je urednik i na Hrvatskoj televiziju od 1991- 1993.godine.