Zagađen potok Bistra u Hlebinama

Mještani Hlebina kod Koprivnice, putem društvene mreže Facebook, jučer su alarmirali širu javnost o zagađenju svoga potoka Bistra. U potoku Bistra tijekom ovo tjednih čestih kiša, voda je iznenada pocrnila, počeo se širiti veliki smrad i došlo je do uginuća ribe. S obzirom da se potok Bistra nalazi u blizini Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Herešin, mnogi Hlebinčani vjeruju kako je zagađenje izazvalo istjecanje nedovoljno pročišćenih kućanskih i industrijskih tekućina.

Hlebinčanin Branko Gregl navodi kako je voda u potoku pocrnila i kako se kreće prema naselju Molve. Strahuje kako bi se zagađenje moglo proširiti i tako izazvati još više ekoloških problema. Zagađenje potoka Bistra, osim mještana Hlebina, zabrinjava i druge stanovnike u Podravini. – Problem je širi jer se padaline grupiraju, a ništa se ne poduzima da se dotok vode u pročistač regulira retencijama i drugim oblicima zadržavanja vode kako oborinskih na području obuhvaćenim pročistačem tako i otpadnih pomiješanih s oborinskim na starijim zgradama. – rekao je Miodrag Maričić (Nezavisni), član Gradskog vijeća Koprivnica te dodao kako je za ovu državu sve trošak osim uhljeba te da građani iako financiraju javne službe, one ne obavljaju svoj posao.

Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski (HDZ), također se očitovala o stanju u kojemu se trenutno nalazi potok Bistra. – Općina Hlebine je dugi niz godina ukazivala na ekološki problem potoka Bistre i poduzela sve dopuštene radnje kako bi se taj problem riješio, odnosno izrađen je pročistač u Herešinu. Nakon toga je postala bistra, bez mirisa i dnevno viđamo ribiče na mostu prema Delovima kako love ribu. Moram vas izvijestiti da sam i sama često na potoku Bistra jer postoji opravdana bojazan od izlijevanja uslijed vremenskih neprilika tijekom cijelog svibnja. Pročistač u Herešinu je u nadležnosti KC voda, a malim slivom “Bistar” Đurđevac upravlja Josip Fuček. Redovito komuniciramo sa direktorom KC voda Zdravkom Petrasom. KC vode se referiraju na redovitu kontrolu vode od pročistača od strane Zavoda za javno zdravstvo. U redovitoj smo komunikaciji i s voditeljom Vodnogospodarske ispostave sliv “Bistra” Đurđevac koji nam se referiraju o visini vodostaja te slivnim i oborinskim vodama koje trenutno stvaraju određene probleme obzirom na dotok velike količine oborine, a time i povećan vodostaj. Vjerujem da će nadležani gospodin Petras i gospodin Fuček svaki iz svog gledišta moći objasniti promjenu boje potoka. – izvjestila je načelnice Trnski.

U vezi onečišćenja potoka Bistra, na upit je je odgovoreno i iz tvrtke Koprivničke vode d.o.o. – Uređaj za prošićavanje grada Koprivnice je funkcionalan i pročišćava otpadnu vodu u skladu sa svim zakonskim zahtjevima i vodopravnoj dozvoli. Navedeno onečišćenje na poslanim fotografijama ne može se dovesti u vezu sa Uređajem za pročišćavanje otpadnih voda grada Koprivnice. – ukratko je odgovoreno iz Koprivničkih voda d.o.o. (zv) (foto: Branko Gregl)