Otvorena prva električna autocesta u Njemačkoj

Njemačka je ponovo pokazala da je jedna od svjetskih velesila u području razvoja i korištenja moderne tehnologije, posebice one koja se temelji na raznim konceptima obnovljivih izvora energije. Ovoga puta Nijemci se tako mogu pohvaliti novom tehnološkom inovacijom na području prometne infrastrukture.

Naime, početkom mjeseca svibnja, otvorena je prva električna cesta u Njemačkoj. Riječ je o autocesti koja se nalazi u Hessenu, povezuje Darmstadt i Frankfurt, a namijenjenoj je teretnom prometu. Električna autocesta služiti će za punjenje baterija hibridnih dizel električnih kamiona pomoću nadzemnih vodova koji su smješteni na desnoj strani ceste u oba smjera – vozila će koristiti sustav pantografa koji podiže trolu za uključenje na električne kablove istosmjernog napona od 670 volti.

Autocesta je duga nešto manje od 10 kilometara, na njenoj izgradnji radila je poznata kompanija Siemens, a najveća dopuštena brzina na njoj bi trebala biti 90 km/h. Cijeli projekt modernizacije autoceste financiralo je njemačko Ministarstvo zaštite sa 14,6 milijuna eura u fazi realizacije te sa još 15 milijuna eura za potrebe testiranja.

Izgradnjom ovakve vrste autoceste, Njemačka ima namjeru u budućnosti modernizirati ostatak svojih autocesta – sveukupno 13 tisuća kilometara – te uvesti upotrebu električnih vozila. Time bi se, kako najavljuju njemački političari i gospodarstvenici, trebala poboljšati zaštita okoliša te dodatno razviti njemačka autoindustrija. (zv)

Foto: BUG