Ministar Tolušić u Kini – cilj osigurati izvoz hrvatskog mesa, ribe i meda

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, sudjelovat će na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni koji će se održati u gradu Ningbo od 6. do 8. lipnja 2019. godine. Dijalogom se promiče suradnja Kina „17+1“ i unaprjeđenje međunarodne trgovine sa zemljama srednjoistočne i istočne Europe (CEEC). Na Dijalogu će se raspravljati o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine, pojednostavljenju i usklađivanju procedura, acilj ministrovog posjeta Kini je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso, ribu i med.

Za vrijeme boravka u Kini ministar Tolušić će sudjelovati na Forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a susrest će se sa zamjenikom premijera Kine Huom Chunhuom i zamjenikom ministra nadležnog za carinska pitanja Wangom Linjuom. Posjetit će Centar carinske tehnologije te sajam „China – CEEC Expo“ na kojem se predstavlja 20-tak izlagača iz Hrvatske (vino, sir, riba, maslinova ulja, prirodna kozmetika, namještaj, i sl.).

Podsjećamo, kineska delegacija boravila je u Hrvatskoj u travnju ove godine kada je, između ostalog, potpisan i Protokol o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar Tolušić je, pri potpisivanju Protokola, najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i riba. Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske pa se radi na intenziviranju postupka za odobrenje izvoza u Kinu, za što postoji i veliki interes kineskih kompanija.

Hrvatskim proizvođačima mesa i mesnih proizvoda te meda i mednih proizvoda zanimljivo je kinesko tržište, pa će ministar Tolušić na bilateralnim sastancima naglasiti važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za usklađivanjem i razmjenom certifikata za te skupine proizvoda.

Iako Europska komisija u ime cijele Europske unije pregovara o trgovinskim odnosima, carinskom režimu i razmjeni certifikata za proizvode životinjskog podrijetla, velik broj zemalja članica istovremeno bilateralno pregovara s Kinom jer za Kinu Europska unija nije jedno tržište, već tržište 28 različitih zemalja. Kako bi zaštitila svoje interese i osigurala razvoj svih sektora prerađivačke i prehrambene industrije Hrvatska jesamostalno krenula u pregovore.

Nastavku uspješne trgovinske i poslovne suradnje između Kine i Hrvatske dodatni doprinos će dati i uzvratni posjet kineske delegacije na čelu s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Han Changfu Hrvatskoj, koji je najavljen za idući tjedan.