Zašto je pametno probuditi se rano

Rano buđenje jednima je noćna mora, no drugi ističu kako je jutro najbolji dio dana kada uspijevaju odvojiti vrijeme za sebe i napuniti se energijom… a tko je u pravu?

Znanstvenici su dnevno između 8 i 20 sati snimali mozak ‘noćnih ptica’ koje obično idu oko 2:30 sati na počinak a ustaju oko 10:15, kao i mozak ranoranilaca koji lijegaju prije 23 sata a ustaju oko 6,30 sati i utvrdili kod ‘noćnih ptica’ manje konektiviteta u dijelovima mozga povezanima s održavanjem budnog stanja. Također su imali slabiju pažnju, sporije reakcije i i pojačanu pospanost.

Zanimljivo istraživanje pokazalo je da se moždane funkcije ‘noćnih ptica’ i ranoranilaca tijekom radnog dana razlikuju.

Ranoranioci su bili najmanje pospani i najbrže su reagirali u zadaćama koje su dobili u jutarnjim satima te se pokazalo da su bitno bolje obavljali zadaće u to vrijeme u odnosu na ‘noćne ptice’.

‘Noćne ptice’ bile su najmanje pospane i najbrže su radile oko 20 sati iako njihova izvedba nije bila značajno bolja od ranoranilaca. Konektivitet u mozgu u područjima povezanima s boljim učinkom i manjom pospanosti bio je u svakom trenutku značajno veći kod ranoranilaca što sugerira da je kod spavalica konektivitet oslabljen tijekom čitavog radnog dana, kažu znanstvenici.Voditeljica istraživanja Elise Facer-Childs sa sveučilišta Birmingham kaže da bi rezultati istraživanja mogli biti dijelom rezultat “činjence da su noćne ptice ugrožene tijekom čitavoga života”. Ona podsjeća da noćne ptice moraju rano ustajati zbog škole, a kasnije zbog posla pa se stalno moraju boriti protiv svoga urođenog ritma.