“Zemlja i blago”-gost Dario Gašparić

U današnjoj poljoprivrednoj emisiji ”Zemlja i blago” jedan od gosta bio je Dario Gašparić. Dario Gašparić mladi je poljoprivrednik koji je cijeli svoj dosadašnji život posvetio poljoprivredi i radu na obiteljskom imanju a uz to ima još jedan posao. Vrijedan, marljiv, dobrodušan, mladić koji bi trebao biti primjer mnogima, posao koji radi i živi te ga uistinu voli. Zajedno sa svojom obitelji mamom, tatom, bakom i mlađim bratom vodi cijelo imanje i zajedno se brinu o brojnim životinjama, vrtu, vinogradu, poljima…

Krave zbog neisplativosti planiraju prodati a na imanju trenutno imaju 41 kozu i 12 komada pomlatka no planiraju proširiti stado do otprilike 70 komada. Imaju 10 ovaca, svinje za svoju potrebu, kokoši i 3 konja kojih bi Dario volio više imati. Razgovarali smo o stanju u poljoprivredi, poticajima, uzgoju stoke i mnogim drugim temama važnim za poljoprivrednike i naš kraj.

Dario je najavio dobar urod ove godine no ipak malo manji nego prethodne. Spomenuo je odlazak mladih ljudi iz Hrvatske što se odrazilo na našu poljoprivredu no isto tako rekao je da on nikad nije razmišljao o odlasku niti bi to napravio. U poljoprivredi kao i svugdje uvijek ima nekih problema a jedan od njih je problem plasmana poljoprivrednih proizvoda na naše tržište i uvoz, naglasio je Dario. No čovjek kad se s nečim rodi i cijeli život je u tome ništa mu nije teško, osvrnuo se Dario na poljoprivredni rad. (hs)