“Igra metala” Božice Petković

Križevačko likovno ljeto

U okviru Križevačkog likovnog ljeta kojeg je u ovom mjesecu organizirao Gradski muzej Križevci u suradnji s građankama i građanima Križevaca, sinoć je u Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu otvorena izložba nakita Božice Petković naslovljena “Igra metala”.
O Križevačkom likovnom ljetu uvodno je govorila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je istakla da je cilj programa obogatiti kulturnu ponudu našeg grada u ovim ljetnim danima, pružiti sadržaj građanima i predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni Križevčani te pružiti mogućnost da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, te istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja.
Program će se odvijati u tri dijela:
Križevčanke kreativno, Pop-up izložbe/radionice i crtaonica “Učim, promatram, crtam Križevce”.

Prvi događaj bila je upravo sinoć otvorena izložba “Igra metala” na kojoj je nakit izložila Božica Petković. O njenom djelu govorila je Ana Bešlić, magistra povijesti umjetnosti i magistra portugalskog jezika i književnosti.
“Kao i umjetnost, i nakit je kroz povijest doživio mnoge mijene i preobražaje, prilagođavajući se ukusu i duhu stoljeća, korištenim materijalima, starim i novim tehnikama. Kao zadnji u takvom nizu javio se suvremeni nakit u kojemu su granice nakita kao takvog možda i najviše prešle u sferu skulpture. Komadi koji predstavljaju ovu razvojnu fazu gotovo da predstavljaju skulpture u pravom smislu riječi, oblikovane prema ljudskom tijelu, kojemu su i namijenjene.
Upravo se takvim nakitom u svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavila Božica Petković. Oblikovani od srebra i prirodnih materijala, kao svoju glavnu odliku nose jednostavnost formi, koje međusobno isprepletene daju puno više” – kazala je Ana Bešlić.

Autorica Božica Petković zahvalila je Križevčanima na odazivu i interesu za izložbu, a otvorio ju je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel koji je izrazio zadovoljstvo što se odvija Križevačko likovno ljeto u našem gradu.

Božica Petković nakit izrađuje od 2010. Završila je “Majstorsku školicu” u Otvorenom atelieru Lumezi 2012. godine, a tečaj za dizajn i oblikovanje suvremenog nakita završava 2013. godine u POU Zagreb kod Davora Šuk. 2013. postoje članica udruge Klub prijatelja nakita Zagreb te izlaže na nekoliko skupnih izložbi.
Samostalna izložba suvremenog nakita Božice Petković u Likovnoj galeriji može se razgledati do 12. srpnja. (J.I.)