U Vatrogasnom domu u Svetoj Heleni održana radionica u sklopu projekta “Umjetnost i kultura 54+”

U sklopu projekta Umjetnost i kultura 54+, Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja, u nedjelju 07.srpnja 2019.g. održana je po prvi puta radionica u Vatrogasnom domu u Svetoj Heleni.
Tom prigodom voditeljica projekta Martina Zrno pozdravila je sve prisutne sudionike i zahvalila im se na velikom odazivu. Predstavila je sve što se do sada na projektu radilo te zahvalila ženama iz Svete Helene koja su do sada bile uključene u istraživanja i na temelju čijih kazivanja i sačuvanih primjeraka narodnih nošnji su se izradile replike. Na kraju je istaknula važnost čuvanja baštine, tradicije, običaja sela Svete Helene i prenošenje ljubavi za baštinu na mlade.

“Mi na svojim nastupima, nosimo jelenske nošnje i pjevamo napjeve vašeg sela te ih tako čuvamo i prezentiramo. Nošnje su slične ali se i razlikuju od ostalih susjednih sela, i upravo ta raznolikost naše je bogatstvo” – istaknula je.


Voditelj radionica Ivan Vinković opisao je i pokazao narodnu nošnju Svete Helene, snaje i svekrve, čija je replika predstavljena prošle godine u Trnjanima na državnoj reviji narodnih nošnji. Sudionici su se aktivno uključili i živo opisivali običaje i povijest svoga sela koji svakako ima puno toga za pokazati i ispričati. Članice KUD-a prošetale su u narodnim nošnjama a sudionici nisu skrivali svoje oduševljenje.
Članovi KUD-a izveli su nekoliko pučkih napjeva i plesova, uz mužikaše, a ubrzo su im se pridružili i sudionici, te je druženje potrajalo do ponoći.