Održano predavanje u povodu 50. obljetnice spuštanja čovjeka na mjesec

Širom svijeta, a pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, ovih se dana na različite načine obilježava 50. godišnjica slijetanja čovjeka na Mjesec. 19. srpnja 1969. godina ”Apollo 11” ušao je u orbitu oko Mjeseca s namjerom da se spusti na Mjesec i da astronauti stupe na Mjesečevo tlo. Dan-dva kasnije, 20. na 21. srpnja to im je i uspjelo i nakon toga uspješno su se vratili na Zemlju 24. srpnja. I u Hrvatskoj se na taj događaj obilježava na više mjesta, ako nitko drugi, onda to čine astronomska društva kojih je nemali broj.

Križevačka astronomska udruga Perzeidi obilježila je taj događaj u suradnji s Gradskom knjižnicom ”Franjo Marković”. Perzeidi u sklopu svog projekta ”Upoznajmo svemir” čiji je pokrovitelj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, a knjižnica u sklopu velike akcije ”Knjižnica na Mjesecu” koja kroz razne aktivnosti u koje su uključeni mladi, čitavo ljeto podsjeća na taj veliki događaj prije 50 godina.

Perzeidi i Gradska knjižnica obilježili su 19. srpnja taj događaj u društvu s ponajboljim stručnjakom, popularizatorom astronomije i astronautike Antom Radonićem. Zabilježili smo fotografije, pa uživajte!