DVD Apatovec u subotu obilježava 70-tu obljetnicu – svaki treći stanovnik je član društva

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Apatovec obilježit će 31. kolovoza 70 godina postojanja i aktivnog rada. Društvo trenutno broji stotinjak članova, ali ima još dosta mladih koje će uključiti u društvo iduće godine, kazao nam je predsjednik DVD-a Apatovec Željko Magdić. 

-“Društvo je osnovalo 17 članova nakon što se dogodio požar. Imamo još jednog živućeg člana koji nam je ispričao o povijesti. Prema broju stanovnika imamo dosta članova, jer svaki treći stanovnik je član našeg društva. Imamo i žensku ekipu I mladež. Želimo uključiti što više djece jer to znači da ima opstanka za društvo.”

Predsjednik DVD-a Apatovec Željko Magdić ističe da treba uvijek obnavljati opremu. Društvo je dosta udaljeno od grada i uvijek trebaju biti spremni u slučaju da dođe do požara. Javnoj vatrogasnoj postrojbi dobro dođe da ima dobrovoljna društva koja mogu prva djelovati, dok ne dođu profesionalni vatrogasci. 

” Mi smo najvatrogasniji grad i županija. Apatovec je udaljen 18 kilometara i moramo pomoći dok ne dođu profesionalni vatrogasci. Osim toga vatrogasci se uvijek okupljaju, organiziramo druženja, zabave u selu, turnire, mi idemo k drugim društvima, oni dođu k nama i uvijek je veselo.”

“Bio je u ruševnom stanju, stagniralo se dok je bio rat. 2001. predsjednik je bio još Stjepan Grbolja napravila se  prvo vodosprema i krenulo se u adaptaciju doma. To nije bio mali zahvat: skidanje krovišta, zida, proširenje, unutarnje uređenje. Trebalo je dobiti ljude, naći sponzore. 

U Apatovcu vatrogasci imaju uređen vatrogasni dom i predsjednik DVD-a Željko Magdić kaže da je on među većima.

Danas je to dom s kojim se možemo ponositi, iako još treba ulaganja. Zahvaljujemo Gradu i Vatrogasnoj zajednici što smo mogli zamijeniti vanjsku stolariju. Dok se sve to radilo, neki nam nisu niti vjerovali da će uspjeti.  Sve je stvar dogovora. “

“Planovi za dalje su veliki. Najvažnije je da mlade pridobijemo jer onda je to sigurnost da društvo opstane. Potrebno nam je i kombi vozilo, daljnje uređenje doma, da što više napravimo za buduće generacije. Mi smo imali temelje na kojima smo mogli nastaviti gradnju i moramo dalje raditi i ostaviti nešto mladima”.

Naš sugovornik ističe da je u Apatovcu lijepo živjeti. Mjesto broji oko 250 stanovnika, čista je priroda. Bave se pretežno poljoprivredom,   nije lako, ali ustrajni su. Sretni su da ima dosta mladih.

“Dok god škola postoji, dobro je.  Dok se ona ne ukida, znači da ima života. Uzalud ti sve ako nema koga da tu živi.  Nadamo se da će biti bolji uvjeti života na selu”- kaže Željko Magdić. 

70 godina DVD-a Apatovec svečano se obilježava 31. kolovoza mimohodom od 16 sati, zatim svetom misom u kapelici svetog Petra u Apatovcu i posvetom zastave te u 17.30 svečanom sjednicom, a nakon nje druženjem uz grupu “Alibi”.  

                                                  (J.I.)