Jeste li spremni za školu?

Bliži se nova školska godina što znači da se bliži i hrpa stresa za učenike, ali i za roditelje. Mnoga djeca imaju problem s koncentracijom što otežava učenje i pisanje zadaća. Iako pet stranica zadaće iz matematike te sastavak iz hrvatskog i engleskog nemaju smisla, i dalje su sastavni dio obrazovnog sustava.
Kada želite pomoći vašem djetetu da uči, morate biti smireni i imati dovoljno strpljenja nekoliko puta ponoviti pitanje poput “Koliko je 24 dijeljeno s 3?” Vaše dijete će osjetiti kada počnete gubiti živce, a nitko ne voli kada živčana osoba na njega viče tablicu množenja. U tom slučaju uzmite pauzu od 5 minuta kako biste sakupili strpljenje.
Ako vaše dijete još nije postalo učenik ili pohađa niže razrede, pokušajte mu u dnevnu rutinu ubaciti čitanje. Odvedite ga u knjižnicu i dajte mu da sam izabere knjigu, bilo to strip ili neka kratka priča. Oni koji vole čitati, lakše im je učiti. Osim toga, čitanje će proširiti njihov vokabular te poboljšati gramatiku.

Bitno je da ga ne silite na to, ne vole svi čitati.
Pokušajte se poigrati s metodama i načinima učenja te odlučite koje metode najviše odgovaraju učeniku. Neki su vizualni tipovi koji će bolje zapamtiti raznobojne podcrtane tekstove, umne mape i male crteže ili skice pokraj tekstova. Drugima više odgovara učenje na glas. Pokušajte zamjeniti uloge i recite djetetu da je on sada učitelj, a vi učenik. Tako ćete shvatiti koji dijelovi gradiva su mu jasni, a koji ne.
Pazite da kada pomažete u učenju da se nalazite u dobrom okruženju. Prostorija bi trebala biti što više osvjetljena, a televizor ugašen. Neki učenici vole slušati radio kada rješavaju zadatke iz matematike ili neku drugu vrstu logičkih zadataka koja ne uključuje čitanje, a neki vole pustiti klasičnu glazbu kada čitaju i pamte.
Nagradite svoju djecu ako se trude, ali i dalje dobijaju loše ocjene. Bitno je da ih motivirate te da shvate da ocjene nisu najvažnija stvar na svijetu.
(E.B.)