“I have a dream”- Martin Luther King Jr.

Na današnji dan 1963. Martin Luther King Jr. održao je svoj poznati govor ‘I Have a Dream’. Luther King bio je jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva i dobitnik Nobelove nagrade za mir.
‘I Have A Dream’ popularni je naziv za njegov javni govor u kojem je govorio o želji za budućnost u kojoj crnci i bijelci, između ostalih, skladno koegzistiraju kao jednaki, piše Goerie. Slušalo ga je 250.000 ljudi. Genijalni govornik, protivio se ratu u Vijetnamu.
Kingova je zadaća tog vrućeg popodneva 1963. u Washington D.C.-u bila da govor iz običnog pretvori u povijesni. Pred sobom je imao najveću publiku u životu. Televizijske kamere prenosile su njegove riječi u američke domove, iz Bijele kuće slušao ga je i tadašnji predsjednik SAD-a John Kennedy, a King se mučio s tekstom koji je imao nekoliko verzija i na čijem je oblikovanju radilo previše ruku u danima prije skupa, osobito noć prije u hotelu u Washingtonu. Masa nije odgovarala na poruke i činilo se da je King na rubu toga da propusti povijesnu šansu. Tada je čuo sugestiju jedne od svojih suradnica, gospel pjevačice Mahalie Jackson. Ona mu je dobacila: ‘Ispričaj im o snu, Martine’.
Godinu poslije slavnog govora Martin Luther King dobio je Nobelovu nagradu za mir. U dobi od 35 godina bio je najmlađi dobitnik Nobela za mir u povijesti. Novčane nagrade odrekao se u korist pokreta za građanska prava. Četiri godine kasnije u Memphisu ga je ubio rasist James Earl Ray. Iako je ogroman napredak postignut, njegov se san još nije pretvorio u stvarnost. Po anketi instituta Pew, 49 posto Amerikanaca smatra da treba učiniti još više kako ljudi u Americi ‘ne bi bili vrednovani prema boji kože, nego prema karakteru’.
Luther King Jr zapamćen je kao borac za ljudska prava koji se nenasilnim metodama borio protiv rasne diskriminacije.