Mladen Kešer – otvoreno pismo

U redakciju RKŽ zaprimili smo otvoreno pismo Mladena Kešera predsjednika ŽO SDP-a, upućeno ministru gospodarstva, koje prenosimo u cijelosti.

‘Poštovani gospodine ministre Horvat, zar sadašnjoj Vladi RH gospodarstvo nije prioritet ???’ U proteklih nekoliko godina Min.gosp.RH raspisivalo je natječaj „Izgradnja i opremanje“, pa su proizvodne tvrtke dobivale potpore do visine od 45% ukupnih izdataka namjenjenih unapređenju tehnologije i podizanju dugoročno održive konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Premda se nije radilo o velikom apsolutnom iznosu darovnice, bila je to ipak pozitivna poslovna politika Vlade, koja je makar simbolično poduprla napore trgovačkih društava i obrta da opstanu u okruženju snažne Europske konkurencije koja se razvila u daleko povoljnijim okolnostima.

Ove godine na tom planu nastupio je gromoglasni muk. Nema rapisanog natječaja, niti će ga biti. Što se događa Ministre Horvat? Razumijem da Vlada ima svojih prečih briga; kako iskadrovirati da svako i najmanje prestižno radno mjesto u državnoj, regionalnoj i ako je moguće u lokalnoj upravi, pripadne članovima HDZ-a. Uz to nije se lako opredijeliti koga poduprijeti u predsjedničkim izborima. Teorija zavjere upućuje da premijeru Plenkoviću nije jedina opcija gđa. KGK. Problem je što se nitko ne usuđuje prognozirati glavni zgoditak, i dok ga čekate, obrtnici, mali i srednji poduzetnici propadaju i zaostaju na tržištu. Imamo stoga ministre, puno razumjevanje za vaše muke. Dok ste u tjeskobi, vjerojatno i Vi osobno, koga podrzati ( pa makar i s figom u dzepu), komu se prikradati, za ne daj Bože, kako da nađete vremena za skrb o prozaicnim stvarima kao što je gospodarstvo.

Ukinuli ste neke parafiskalne namete, a uveli ste nove poput „e-računa“ kojeg poduzetnici moraju plaćati i na kojem netko na aplikaciji ubere preko 10 milijuna kuna, jeste li napravili analizu? Niste. Komu poduzetništvo još uopće služi, osim nekolicini mazohista koji perverzno nalaze zadovoljstvo i vide budućnost svoje djece u proizvodnji i industriji. Gospodine ministre Horvat znam da ćete ovo moje otvoreno pismo zanemariti i da ćete ga protumačiti kao politički napad na člana vlade, no pokušajte ga shvatiti kao apel malih poduzetnika, te da hitno krenete u raspisivanje natječaja za obrtnike, male i srednje poduzetnike. Uz poštovanje! ŽO SDP – a KKŽ Predsjednik, Mladen Kešer , bacc.ing,agr. ,v.r.