Skandalozno- ksenofobni i homofobni ispadi hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević

Kao što prenose mnogi domaći i strani mediji, diplomatkinja Elizabeta Mađarević nimalo ne doprinosi hrvatskoj reputaciji. Prenosimo članak s telegram.hr.

Moglo se očekivati, priča o ksenofobnim i homofobnim ispadima hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević stigla je i do njemačkih medija. O skandaloznim objavama prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu jučer je izvijestila televizija ZDF. Na portalu te njemačke televizije citiraju dio onoga što je Mađarević pisala na Facebooku, pa tako spominju rečenicu “Čista i autentična Europa, samo bijeli Europljani, kao što je to bio slučaj prije 30 godina diljem Europe.”

Prenose i to da je hrvatska diplomatkinja okrznula njemačku kancelarku Angelu Merkel, pišući kako joj „nedostaje vlastita kultura”. U tekstu se napominje kako se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro distanciralo od Mađarević, ali ističu i to da je skandal posebno neugodan zbog toga što Hrvatska sljedeće godine preuzima predsjedanje Europskom unijom.

O SLUČAJU PIŠU I AUSTRIJANCI

Slučajem ksenofobne diplomatkinje pozabavili su se i austrijski mediji, pa tako priču o njezinim ispadima na svojim portalima prenose ugledni dnevni list der Standard, popularni tabloid Kronen Zeitung te još nekoliko manjih medija. Svi pišu manje više isto: postupke hrvatske diplomatkinje proglašavaju „skandalom”, te prenose priču o tome kako se u početku pozivala na slobodu izražavanja, da bi kasnije promijenila priču i tvrdila kako joj je Facebook profil hakiran. Navode i kako se ta priča ne čini naročito vjerojatnom s obzirom na to da je Mađarević na različitim internetskim platformama objavljivala ultra desne, homofobne i ksenofobne stavove.

Skandal oko hrvatske diplomatkinje u Berlinu izbio je kad portal Index preniorasističke, ksenofobne i homofobne statuse koje je na Facebooku pisala Elizabeta Mađarević. Nedugo nakon što je priča objavljena, Mađarević je hitno pozvana na razgovor u Ministarstvo iz kojeg su objavili da se oštro ograđuju od stajališta koje je objavila njihova djelatnica. Ona je potom počela tvrditi da je njezin Facebook profil hakiran i prijetiti tužbama novinarima koji su pisali o problematičnim objavama. Premda gospođa Mađarević tvrdi da joj je profil hakiran, to je se čini malo vjerojatno s obzirom na to da na internetu postoje članci, pa čak i znanstveni rad, u kojma je iznosila teze slične onim koje je objavljivala na Facebooku. (izvor: telegram.hr, foto: jutarnji.hr)