Dogodilo se na današnji dan – 4. rujna

Grupa od 44 doseljenika zaustavila se 1781. blizu rijeke u Dolini dima u pratnji dva svećenika i nešto vojnika. Nazvali su je Los Angeles u čast „Njihove Gospe, Svete Marije, Kraljice Anđela od Porcijunkule”, franjevačkog blagdana koji je padao na današnji dan i u čast istoimene crkve osnivača ovog reda, Franje Asiškog. Tako se „rodio” danas jedan od najpoznatijih, najuzbudljivijih (i u mnogo toga naj) gradova, Los Angeles.

OGO-1 ili Orbital Geophysical Observatory (Orbitna geofizička promatračnica) jedan je od 6 NASA-inih projekata iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Osmatračnica je 4. rujna 1964. poslana u svemir da analizira Zemljinu atmosferu, magnetosferu i prostor između Zemlje i Mjeseca. Zbog dva eksperimentalna potisnika, OGO-1 nije se postavio po predviđanjima – jedan od potisnika blokirao je pogled skenera prema Zemlji. Zato Osmatračnica nije mogla odrediti udaljenost od planeta. Usprkos problemima, većina podataka iz eksperimenata je zaprimljena u manje-više dobrom stanju.

Mark Spitz slavni je američki plivački olimpijac, deveterostruki Olimpijski pobjednik i plivač koji je 23 puta postavljao svjetske rekorde u sprinterskim disciplinama slobodnim i delfinovim stilom. Prije pojave Michaela Phelpsa, svojeg sunarodnjaka, on je držao rekord u broju zlatnih medalja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama – sedam, a osvojio ih je u Muenchenu 1972. godine. Posljednju, sedmu, zlatnu medalju (u štafeti 4×100 m mješovito) osvojio je 4. rujna, dan prije upada palestinskih terorista u Olimpijsko selo u Muenchenu i početka najveće olimpijske tragedije.

Geronimo, točnije Goyathlay, odnosno Onaj Koji Zijeva, poznati je indijanski medicinar i vođa Chiricahua Apača koji se borio protiv Meksika i Sjedinjenih Država i njihovog širenja u zemlji Apača u 19. stoljeću. Brojne su priče o tome tko ga je zarobio. Najvjerojatnija je ona da ga je na današnji dan uhvatila grupa vojnika na čijem čelu je bio Henry Lawton. Njegov zadatak bio je progoniti, svladati, uhvatiti i dopremiti Geronima u SAD, živog ili mrtvog. To se i dogodilo 1886.; Geronimo je uhvaćen i tako je završio posljednji veći američko-indijanski rat.

Izvor: Wikipedia