Hakerski napadi na Instagram sve su češći

Koristite Instagram? Pripazite!

Zadnjih nekoliko dana mogli smo svjedočiti brojnim hakerskim napadima na Instagram profile poznatih i manje poznatih osoba. Krađa Instagram računa mnogo je više od samog hakerskog napada. To je krađa identiteta te ulazak u nečiji virtualni svijet koji dijeli s drugima. Osim toga, mnogi su Instagram pretvorili u posao te već godinama grade i rade na svom profilu, koji im je, vrlo često, jedini izvor prihoda.

Nebitno koristite li Instagram za poslovanje te zarađujete od njega ili samo dijelite, s vama poznatim osobama, dijelove svog života i onog što volite, veoma je važno zaštititi svoj virtualni album uspomena.

Kako zaštititi svoj Instagram račun?

Odaberite jaku lozinku
Lozinka kojom se ulogiravate na Instagram trebala bi sadržavati najmanje 6 znakova, te pripazite da nije povezana s vama osobno, odnosno da bi ju netko mogao pretpostaviti (ime djeteta, datum rođenja, ime kućnog ljubimca itd.). Koristite mala i velika slova, brojeve te različite znakove (%:!,$). Također, bilo bi poželjno da imate posebne lozinke za svaku društvenu mrežu i mail.

Mijenjajte redovite svoje lozinke.

Zaštitite svoj e-mail
Osim zaštite Instagram računa veoma je važno da zaštitite svoj e-mail račun preko kojeg ste otvorili Instagram, jer se hakerski napad može odviti ako netko provali u vaš e-mail. S vašeg maila ima pristup svim lozinkama (ako promijenite lozinku na Instagramu, sve obavijesti vam dolaze na e-mail, odakle netko onda ima pristup vašem profilu). Zbog tog je jednako važno zaštititi i svoj e-mail, jakom lozinkom.

Dvostruka provjera autentičnosti
Jaka lozinka nažalost nije dovoljna kako bi vaš Instagram račun bio siguran, stoga preporučujemo da uključite i dvofaktorsku autorizaciju. Proces je zapravo vrlo jednostavan. U postavkama na Instagramu uključite dvostruku provjeru autentičnosti. To znači da će vam prilikom svake prijave s drugog uređaja, SMS-om stići kod koji morate unijeti kako bi se ulogirali. Na taj način možete znati ako se netko pokušao prijaviti na vaš profil.

Također ovu opciju nude i različite aplikacije pa možete i na taj način zaštititi svoj račun.

A2zsolutions.hr