Mala radionica filcanja! Mi smo bili, a vi?

Večeras je u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima održana promocija edukativne slikovnice filca Majstor Masmalić koja je nastala u sklopu projekta Majstor Masmalić Udruge Ruta iz Cresa. O projektu i priči o Macmaliću/Masmaliću govorila je Vesna Jakić te nakon toga održala malu radionicu filcanja vunenog cvijeta.

Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja. Na kraju dobijemo gust i neraskidiv materijal—filc.

Svjesni činjenice da djeca osobito vole patuljke i priče o patuljcima, jer su mali kao djeca i pružaju im mogućnost uživljavanja u mnoge poetične priče iz prirode, Ruta je odlučila s djecom ‘ući u trag’ tajnama Macmalića – dobrog duha šume Tramuntane. Projekt započet 2005. godine i traje do danas, kroz kreativni rad s odbačenom ovčjom vunom otoka Cresa, nastoji ekološki osvještavati djecu i mlade, te ih ponukati na očuvanje prirode i tradicije svoga kraja. U sklopu projekta objavljena je i slikovnica ‘Majstor Macmalić“ na hrvatsko-engleskom i hrvatsko-talijanskom i hrvatsko-njemačkom jeziku. Slikovnica ima i svoju edukativnu priču vezanu za vunu i filcanje i slikovnicu prati vrećica sa svim potrebnim materijalom da se prikazano i objašnjeno i napravi. Tekst je spjevala socijalna pedagoginja Mirjana Mauhar, a ilustrirala akademska slikarica Ivana Tomić. Ovako oživljena otočka legenda predana je svijetu kao poruka malih otočana za budućnost.  A njome Macmalić poručuje: poštuj prirodu i sačuvaj je za budućnost!
Vesna Jakić dizajnerica je tekstila i odjeće, članica ULUPUH-a, dugogodišnja edukatorica i kreativna voditeljica Rute iz Cresa. 
Mnogi Križevčani uključili su se u ovu malu radionicu koja se održala na odjelu beletristike. Pogledajte kako su se snašli.(š.v)