Tribina Multidisciplinarnost: zašto su humanističke i društvene znanosti nužnost u suvremenim istraživanjima?

U petak 27. rujna u 19 sati Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Visoko gospodarsko učilište i Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije poziva na tribinu Multidisciplinarnost: zašto su humanističke i društvene znanosti nužnost u suvremenim istraživanjima. Tribina će se održati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”, a gošća će biti akademkinja Milena Žic Fuchs.

Milena Žic Fuchs rođena je u Zagrebu. Školovala se u Londonu, New Yorku i Sydneyu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla diplomu profesora engleskog jezika i etnologije, magistrirala te obranila doktorsku disertaciju pod naslovom Semantička analiza glagola kretanja u engleskom i hrvatskom književnom jeziku. Od 1978. radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao asistent, docent, izvanredni profesor, redoviti profesor, te redoviti profesor u trajnom zvanju.
Na Doktorskim studijima lingvistike i kognitivne znanosti na sveučilištu SUNY Buffallo, SAD u akademskoj godini 1995/1996 kao gost profesor na Fulbrightovoj stipendiji predavala European Structuralism vs. Cognitive Linguistics.
Objavila knjige Znanje o jeziku i znanje o svijetu, Rječnik kratica (zajedno sa Stjepanom Babićem) te Kognitivna lingvistika i jezične strukture: engleski present perfect, za koju je primila Državnu nagradu za znanost za 2011. godinu. Objavila radove iz semantike, kognitivne lingvistike, sociolingvistike, sintakse, analize diskursa, s posebnim osvrtom na utjecaj komunikacijskih tehnologija na hrvatski jezik.
Redovita članica HAZU i članica njezina Predsjedništva.
Članica je Europske znanstvene zaklade (ESF), kao i mnogobrojnih znanstvenih savjetodavnih odbora te je u više navrata sudjelovala kao ekspert u tijelima Europske komisije.
Godine 2018. imenovana je u JRC (Joint Research Centre) High-Level Peer Group Europske komisije, tijelo Europske komisije čija je zadaća pružanje neovisnih znanstvenih mišljenja s ciljem potpore europskoj znanstvenoj politici.