U sklopu Varaždinskih baroknih večeri u konkatedrali sv. Križa nastupio švedski barokni trio La Serenissima

U konkatedrali svetog Križa u Križevcima ljubitelji glazbe sinoć su mogli uživati u odličnom nastupu švedskog baroknog trija La Serenissima koji čine mezzosopranistica Maria Forsstrom, Dohyo Sol na teorbi i Peter Lonnerberg na čembalu i orguljama.
Koncert je održan u sklopu 49. Varaždinskih baroknih večeri, a svake godine mu je suorganizator Ogranak Matice hrvatske u Križevcima tako da i naši građani mogu doživjeti dio odličnih nastupa na baroknim večerima.
Švedski barokni trio La Serenissima izvodio je djela Giovanni Felice Sancesa, Claudia Monteverdija, Henry Purcella, Barbare Strozzi, Johannesa Kapsbergera, Stefana Landi, Domenica Mazzocchia, Giulia Caccinia.

Širok repertoar švedske mezzosopranistice Marie Forsstrom obuhvaća djela od mletačkog baroka do berlinskog cabareta pri čemu je slavu stekla interpretirajući djela bečkih majstora Mozarta i Mahlera. Djeluje u Operi u Malmou i sa SimfonIjskim orkestrom u Helsimborgu. Nastupa i u Državnoj operi i baletu u Permu u Rusiji, S Filharmonijskim orkestrom iz Nagoye u Japanu te Dala Sinfoniettom u Švedskoj.

Dohyo Sol je studirao lutnju na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stockholmu, Konzervatoriju Koninklijk u Hagu te Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji u Kopengahenu. Njegov repertoar ima raspon od rane renesanse do suvremene improvizacije. Nastupao je diljem čitave Europe.

Petar Lonnerberg je najveći dio svog obrazovanja i nadahnuća za čembalo i basso continuo stekao radeći s Larsom Ulrikom Mortensonom u Kopenhagenu. S Laurom Vadjon snimo je ranu talijansku glazbu za violinu i čembalo, podučava i drži brojne majstorske tečajeve.

Varaždinske barokne večeri traju do 1. listopada , odvijaju se u Varaždinu i u još nekoliko gradova izvan njega, a ove godine zemlja partner je Kraljevina Švedska. (J.I.)