Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Nestašica svinjskog mesa u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, Kini, nakon epidemije afričke svinjske kuge, uzrokovala je veliki porast cijena koji utječe na cjelokupnu ekonomiju te zemlje. 

Naime, cijene svinjetine u Kini skočile su u rujnu za 69,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se usporedi s kolovozom, cijene su više za 46,7%, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku. Ovaj porast cijena je povisio i općenito cijenu hrane u Kini za 11,2%, ubrzavajući rast cijena koji je prethodnog mjeseca iznosio 10 posto, piše CNBC

Shodno tome, kineski uvoz svinjskog mesa u rujnu porastao je za 76%, u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno je uvoz govedine bio blizu mjesečnog rekorda, piše Reuters prema čijim je proračunima uvezeno 166.000 tona svinjskog mesa. 

Kina je vodeći proizvođač, a onda i potrošač svinjskog mesa u svijetu. Svinjsko meso jejedna od najznačajnijih namirnica kineske prehrane i njezin je neizostavan dio pa je skok cijena itekako negativno utjecao na novčanike mnogih potrošača u ovom, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. 

Stoga su kineske vlasti povećanje opskrbe svinjetinom proglasile “prioritetnim političkim zadatkom”. 

Malo je znakova da su te mjere djelotvorne. Svinje i dalje ugibaju u velikom broju, a inflacija cijena svinjskog mesa se ubrzava“, pisali su analitičari u izvješću prošli tjedan.

Procjenjuje se da je polovica populacije svinja u toj zemlji uginula od epidemije svinjske kuge, otkrivene prije više od godinu dana. Analitičari prognoziraju kako bi se do kraja ove godine broj svinja do kraja godine mogao prepoloviti.

Izvor: agroklub.hr