Imendan slave Dejan i Antun!

Antun Marija Claret, Dejan

Antun je ljubavlju i riječju krijepio siromašne otočane podvrgnute španjolskoj dominaciji. Za njih je napisao brojne traktate o obrađivanju polja. Danas se spominjemo Sv. Antuna Marije Clareta, biskupa i osnivača Misionarskoga reda sinova Bezgrješnoga Srca Blažene Djevice Marije. Kao peto od ukupno desetoro djece skromna tkalca, Antun Claret rođen je 1807 u mjestu Sallent u španjolskoj biskupiji Vic. Zaređen je za svećenika te uspješno djeluje kao pučki misionar.
Ovaj svetac 19. stoljeća bio je misionar, utemeljitelj vjerskih pokreta, organizator apostolata laika, društveni reformator, kraljičin kapelan, prorok i čudotvorac, pisac i izdavač, nadbiskup i promicatelj pobožnosti Bezgrješnom Srcu Marijinom.

Dejan je staro slavensko ime. Može biti porekla od staroslavenske riječi “delati” u značenju “činiti, raditi” ili od staroslavenske riječi “des” u značenju “desiti se”. U prošlosti riječ “des” bila je jednaka današnjem značenju riječi “sreća” (kako dobra tako i zla sreća). Postoji mišljenje da izvodi poreklo iz latinskog “Dea” u značenju “boginja” ili “Deus” u značenju “Bog”, “božanstvo”. U dokumentima srpskih vladara pominje se još u 14. vijeku, mada je sigurno starijeg nastanka. Od ovog imena izvedena su imena Dejana, Deja i Dea! Ime Dejan je vrlo popularno ime na našim prostorima. Smatra se da potiče od davnina, te da se u pisanim spisima o vladarima s naših prostora pojavljuje prvi put u XIV vijeku.

Izvor: Knjiga imena, Foto: š.v