“Zasadi drvo, ne budi panj” – razgovor s koordinatoricom ovogodišnje sadnje Boženom Hunjak Švagelj. Zahvala svima koji su sudjelovali!

U Gundulićevoj i Cvjetnoj ulici u Križevcima započela je jučer akcija sadnje drveća čiji su predvodnici bili KUD “Prigorje”. Sadnice za sadnju osigurane su od strane Grada Križevaca, a akcija bi trebala trajati do 27. listopada. 
Građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća” pokrenuta je nedavno s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena – ističu pokretači inicijative pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj”.
Akcija sadnje stabala nastavila se i danas u Cvjetnoj ulici s početkom od 10 sati, a u 11 sati akcija se vršila u ulici Krunoslava Heruca te Crnom putu.

Razgovarali smo s Boženom Hunjak Švagelj koordinatoricom križevačke akcije Dani kolektivne sadnje- “Zasadi drvo, ne budi panj”!
“Kao koordinator za naš grad mogu se pohvaliti da smo posadili i više nego što je bilo planirano. Sadnja se održala na nekoliko mjesta, a za sva mjesta stabla je osigurao Grad Križevci bez kojeg ovo ne bi bilo moguće.
Odazvao veliki broj volontera, KUD “Prigorje”, Udruga “Maslačak”, Gornjogradsko društvo “Lipa”, Kufer, Gradska straža i mnogi građani Grada Križevaca.
Najveći sponzor i donator je bila Tvrtka KTC koja je donirala svo voće koje se sadilo na području osnovnih i srednjih škola te vrtića na području Grada Križevaca i na području Svetog Ivana Žabna, te su donirali piće za volontere.
Tvrtka Robin d.o.o. je donirala sve sastojke za grah varivo za volontere na gradskim površinama.

Srednja škola “Ivan Seljanec” ustupila je praktikum i gospodin Mišel Doskočil sa svojim praktikantima je kuhao grah, a Tehnološki park i razvojni centar Križevci i gospodin Tihomir Hodak su ustupili prostor.

Tvrtka Agrovet bila je jedan od sponzora kao i Spin d.o.o. Križevci, a Pekarstvo Šarić, pekara “Slatko i slano”, pekara “Zlatni Klas”, Prhko, Sweet story, Pizzeria i slastičarna Mrak donirali su kolače i slastice za sve sudionike.
Tu su još Pitagora i Big Day koji su donirali stolove za prostor u Tehnološkom parku i razvojnom centru Križevci. Tu je i tvrtka “Sanči” te Čazmatrans koji su uskočili s uslugom prijevoza.

Planinarsko društvo Kalnik stabla je sadilo u Vratnu.

Sve odgojno obrazovne ustanove na području Grada Križevaca uključile su se u sadnju što mi je vrlo drago, sadili su šumske sadnice, voćke i grmove.
Drveća i grmove sadili su učenici OŠ “Grigor Vitez”.
Osnovna škola Sidonije Rubido-Erdödy iz Gornje Rijeke također se uključila u sadnju.
Za koordinatoricu iz Svetog Petra Orehovca Renatu Maurović kaže kako je odradila vrhunski posao s okolnim mjestima te kako je vrlo zadovoljna organizacijom.

U petak i subotu u prostorima Tehnološkog parka za sve volontere je bila okrjepa, grah varivo, piće i kolači.

Gospođa Božena zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ovoj akciji!


Ovim putem pohvaljujemo društvo iz Svetog Petra Orehovca koje se također odlučilo pridružiti akciji pa su na svome području posadili nekoliko stabala a danas nastavljaju akciju, moramo spomenuti i ekipu iz Bogačeva Orehovačkog koja nam je također poslala fotografije svojih kestena koje su zasadili na svome području.

Tekst: Š.V

Foto: T.K