Članice Europske Unije iskazale spremnost za Brexit

Što se tiče Brexita, teme o kojoj se zaista puno raspravljalo na sastanku Vlade Republike Hrvatske , danas možemo procijeniti da smo ipak bliže da se Brexit dogodi nego ikada prije. Dakle, ova saga traje nekoliko godina, od najave sada već bivšeg bivšeg premijera Camerona pa do referenduma, njegovog rezultata, pokušaja vlade Therese May pa u konačnici ovog zadnjeg dogovora i prilagodbe protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, deklaracije o budućim odnosima između Unije i Ujedinjene Kraljevine da nakon sljedećih izbora osiguramo takozvani uređeni Brexit.

Uređeni znači na temelju sporazuma koji je postignut između 27 članica s jedne strane i Ujedinjene Kraljevine s druge strane.

Koji su bili naši temeljni ciljevi? Broj jedan – izbjeći tvrdu granicu između Irske i Sjeverne Irske, dva – očuvati gospodarstvo na cijelom irskom otoku, dakle suradnja Sjeverne Irske i Irske, i tri – zaštita integriteta jedinstvenog tržišta Europske unije. Svi ti aspekti su uključeni u konačni tekst sporazuma nakon prilagodbi koje su napravljene.

Naša je pozicija bila pozicija pravne sigurnosti i solidarnosti s Irskom. To smo ponovili irskom premijeru Varadkaru koji je u Hrvatskoj boravio prošloga tjedna. Mislim da su rješenja koja su pronađena, a to prije svega znači da će Sjeverna Irska ostati dio britanskog carinskog teritorija, ali da se na tom dijelu irskog otoka nastave primjenjivati određena pravila Unije, a da će Ujedinjena Kraljevina primjenjivati svoje carinske tarife za robu koja je iz trećih država, ide u Sjevernu Irsku, a ta roba neće nastavljati put prema Europskoj uniji. Dakle, radi se distinkcija.

Ono što je važno da je sjevernoirskim institucijama dana mogućnost odlučivanja o mogućem nastavku provedbe dogovorenog, nakon isteka prvotnog razdoblja od četiri godine.

Sve ostale članice iskazale su spremnost za Brexit. Podsjećam, riječ je o tipu sporazuma koji ne zahtijeva ratifikaciju u nacionalnim parlamentima članica, već zahtijeva ratifikaciju u parlamentu Ujedinjene Kraljevine, dakle Zastupničkom domu, i Europskom parlamentu i na razini Vijeća, kada je riječ o Uniji.

Stoga je trenutno datum o kojem govorimo 31. siječnja 2020., dakle u trenutku kada Hrvatska predsjeda Vijećem. Mi očekujemo ujedno i dogovorno povlačenje za koje ćemo se zalagati i kao predsjedavajuća u tjednima i mjesecima koji su pred nama. Prethodno ćemo dopustiti britanskim biračima da iskažu svoju volju 12. prosinca. – poručuju iz Vlade RH

Vlada RH

šv/radiokrizevci.hr