U mandatu ove Vlade minimalna plaća povećana za 754 kn…

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RH raspravljalo se o mnogim točkama, a jedna od tema bila je i minimalna plaća.
Ministar rada Josip Aladrović odgovorio je na pitanje o minimalnoj plaći.

„Minimalna plaća predstavlja jedan od vidova zaštite onih najpotplaćenijih u našem društvu. Politika minimalne plaće uređena je uredbom Vlade koju Vlada donosi do 31. listopada svake godine za iduću kalendarsku godinu. Vlada je pokrenula razgovore sa socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i poslodavcima – o ovoj temi i ono što je plod tih razgovora, a isto tako vrlo jasna orijentacija Vlade je da je bilo nužno povećanje minimalne plaće kako bi se zaštitili oni najpotplaćeniji“, kazao je ministar.

Aladrović je podsjetio da je u mandatu ove Vlade minimalna plaća povećana za 754 kune, odnosno 33 posto.

„Trenutno smo došli na 55 posto medijalne plaće, odnosno 47 posto prosječne plaće. Zaštitu najpotplaćenijih imat ćemo i ubuduće u vidu“, poručio je.

Kako doznajemo, prema zadnjim podacima Europskog statističkog ureda iz srpnja ove godine, Hrvatska se nalazi među državama članicama s nižim iznosom minimalne plaće. Kada se pogledaju sve članice EU-a u kojima je reguliran iznos minimalne plaće, a riječ je o 22 od 28 država, Hrvatska je po visini minimalne plaće na 18. mjestu.

Tako je Lijepa naša, svrstana u drugu grupu država članica u kojima se minimalna plaća kreće od 500 do maksimalno tisuću eura. S minimalcem od 506 eura Hrvatska je u toj grupi deset članica Europske unije na zadnjem mjestu dok Slovenija s minimalnom plaćom od 887 eura prednjači.

Vlada RH

šv/radiokrizevci.hr