Važnih šest mjeseci pred Hrvatskom i cijelom Europskom unijom

Neposredno prije sastanka u Westinu, Plenković se sastao sa Sassolijem u Banskim dvorima, gdje su razgovarali o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, pregovorima o novom europskom proračunu, Brexitu te sastanku na vrhu u Zagrebu sa zemljama jugoistočne Europe na kojem se želi otvoriti tema proširenja Europske unije.

Na konferenciji za medije, Plenković je izrazio zadovoljstvo što je inauguracija i šire senzibiliziranje javnosti za početak predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, započelo današnjim susretom Vlade Republike Hrvatske i Konferencije predsjednika Europskog parlamenta, u kojoj su uz predsjednika i predstavnici svih političkih skupina u Europskom parlamentu te je ponovio naglaske obrađenih tema.

Napomenuo je da će  zadaća Hrvatske, s novim predsjedateljem Europskog vijeća Charlesom Michelom, biti posebno zahtjevna u mirenju tih različitih interesa u narednim mjesecima, kako bi se idući proračunski okvir mogao početi nesmetano implementirati od siječnja 2021. godine.

Predsjednik Europskoga parlamenta David Sassoli  zadovoljan je što je Konferencija produbljena temeljitom razmjenom mišljenja o pitanjima koja su “na srcu” Europskoga parlamenta u početku saziva.

Zadaća je Hrvatske, pojasnio je, da u suradnji s Europskim parlamentom, Vijećem i Komisijom najprije strukturira cijeli proces, koji treba omogućiti, dodao je premijer, najširem krugu europskih građana da daju doprinos tome kako da Unija bolje funkcionira.

Vlada RH