Za portal Radija Križevci – otac Ivan Radeljak, grkokatolički svećenik, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije o Caritasu, donacijama, potrebitima…

U ovo vrijeme darivanja, povodom donacije Caritasu porazgovarali smo s ravnateljem Caritasa Križevačke eparhije velečasnim Ivanom Radeljakom.

“Pomaže se potrebitima, ali ja uvijek kažem nije samo Božić i Uskrs vrijeme kad treba pomoći. Sada u ovo vrijeme ljudi su osjetljiviji, siromašni dobiju tada možda i nešto više nego im baš sad treba. Ali, njima treba cijelu godinu pa ja stalno potičem i molim da se uvijek pomogne. I naša Vlada i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pomaže poticajnim mjerama da se olakša. 40 godina to radim i znam kako je teško.
Pomaže se starijima, nemoćnima, bolesnima, ali ima obitelji koje , rekli bismo, imaju sve na prvi pogled: kuću, obitelj, djecu, ali kad plaću raspodijeli na sve što treba, nije dovoljno. On neće izaći javno kao siromah, ali i takvima treba pomoć. Ali, nije to samo materijalna stvar. Ljudima često treba susret, pružena ruka, poticaj, ohrabrenje, prijateljski razgovor. To puno znači, na tome radimo, trudimo se” – izjavio nam je velečasni Radeljak.

Na pitanje o kojoj brojci potrebitih se radi, kaže da je to teško reći:
“To je teritorij cijele Hrvatske koji Caritas pokriva. Vodio sam na Svetom Duhu Caritas s pučkom kuhinjom koja je bila najveća dok nije grad otvorio u Zagrebu. Rizik siromaštva je 18 – 20 posto ljudi. To su oni koji su zaista istaknuti kao takvi, ali ima ih i puno više. Naime, nije siromašan samo onaj koji nema koru kruha ili komadić mesa. Siromašan je i onaj koji svom djetetu ne može osigurati da ode u kazalište, kino, da mu kupi ono što je najpotrebnije. Sve je to siromaštvo, samo je pitanje u kojem obliku gledamo to siromaštvo. Puno, puno više pomoći treba ljudima i tu bi mi svi mogli puno više dati. Svi smo mi pozvani na Caritas. Caritas nikad, nigdje i nikoga ne smije isključiti. Ako ikoga isključi, to više nije Caritas jer Bog ljubi svakog čovjeka. Svi su djeca Božja i nas je poslao da budemo produžena ruka. Kad bi mi svi pomalo pomogli , ne bi trebalo puno i bilo bi bolje. Ne oskudijeva svijet ni u hrani, ni u sredstvima, ni u čemu. Oskudijeva svijet u ljubavi, osjećaju prema drugom i nemoćnom i tu bi trebalo raditi i tu se Bogu moliti. Kad se tu popnemo na jedan viši nivo, onda će sve drugo biti bolje i lakše” – kaže velečasni Ivan Radeljak.

O posjetu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Križevcima i susretu s predstavnicima Križevačke eparhije Caritas rekao je: “Ovo nije prvi put da Andrej Plenković dolazi, već nakon izbora i povratka iz Bruxellesa prvi njegov javni nastup bio je tu. Tada je isto došao predati donaciju. I za Uskrs smo dobili skoro 200 tona, a sada u ovoj donaciji 188 tona živežnih namirnica. To podijelimo po cijeloj Hrvatskoj, s time da dajemo jedan dio pravoslavnim, a dio islamskim vjerskim zajednicama. Oni su isto u potrebi. Ako se u nekim stvarima dijelimo i ne slažemo, što su nas povijest i teški trenuci podijelili, moramo jedanput to nadići i gledati u drugom čovjeku svoga brata, svoga prijatelja, čovjeka. Ovih 188 tona podijeljeno je na 22 destinacije” – riječi su velečasnog Radeljaka. I on sam vezan je za ovaj kraj, rodio se u Gregurovcu, preselio se u Dalmaciju, ali uvijek rado dolazi ovdje.

ji/hs/radiokrizevci.hr