HAZU i Povijesno društvo Križevci organizirali predstavljanje knjiga „Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku“ i Monografija o Općini Sveti Petar Orehovec

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesno društvo Križevci organizirali su u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” predstavljanje monografije „Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku“ autora Ranka Pavleša te monografije o Općini Sveti Petar Orehovec u izdanju izdavačke kuće “Meridijani”. Nakon pozdravnih riječi i obraćanja akademika Ferde Bašića u ime HAZU, Kristijana Vlaha u ime općine Sveti Petar Orehovec te gradskog pročelnika Sandra Novosela, u ime izdavačke kuće “Meridijani” obratio se glavni i odgovorni urednik, akademik Dragutin Feletar.

– “U izdanju “Meridijana” izašao je čitav niz knjiga i mislim da je to potreban i koristan put kako bi se zabilježila naša povijest i pripadnost ovih krajeva našoj domovini. Tako je izdana i knjiga o općini Sveti Petar Orehovec , a vrlo zaslužan da je u toj knjizi objavljena i srednjovjekovna povijest, je autor ove druge knjige Ranko Pavleš. Tu je i arheologija, geografske značajke, slikoviti krajobrazi, bogatstvo kraja općine Sveti Petar Orehovec” – rekao je akademik Dragutin Feletar.

Prof. dr. sc. Hrvoje Petrić sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je da je knjiga “Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku” autora Ranka Pavleša treći dio topografije srednjovjekovne križevačke županije. Obratio se i sam autor Ranko Pavleša koji se osvrnuo na sadržaj knjige, zatim dr. sc. Tatjana Tkalčec sa Instituta za arheologiju, dr.sc. Đuro Škvorc i dr. sc. Ivan Peklić.

ji/radiokrizevci.hr