Milanović o presudi za Fimi mediju: Tajming je neobičan

Predsjednik Zoran Milanović danas je, komentirajući presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, rekao da je tajming neobičan, “kao da ih je netko ucjenjivao”, te da je presuda očito napisana ranije, pitajući se zašto nije objavljena prije dva mjeseca.

Milanović je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečane akademije u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga, rekao da je prvi put takvu presudu komentirao još 2014. godine, za službenog posjeta Australiji.

– Prošlo je sedam godina, rekao je Milanović.

– Vrhovni sud je u pravilu potvrdio u onom supstratu u činjeničnom stanju skoro sve. Jednu osobu je oslobodio, dodao je.

Bi li se HDZ trebao ispričati?

– Ne znam. S jedne strane, to s Plenkovićem stvarno nema veze, mada s nekim ljudima koji su tada bili aktivni, a i sada su, ima veze. To je njegova stvar, poručio je.

Na novinarski upit o komentaru premijera Andreja Plenkovića da je ova presuda dokaz da pravosuđe nije HDZ-ovo, kako je to jednom ustvrdio Milanović, Milanović je rekao da je tajming neobičan.

– Kao da ih je netko ucjenjivao. O tome stalno govorim. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo. Ima i onih koji rade samo za sebe i cijeli život samo za sebe. Dakle, tajming je neobičan i presuda je očito napisana ranije. To je jasno kao suza, bistro kao gorski potok. I čuvana je u otpremi i onda, dan-dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda se objavi. Netko je donio tu odluku. Ja pretpostavljam da nije kotlovničar, nego osoba koja vodi sud. I treba ga pitati s kojim motivima. Zašto to nije objavljeno prije dva mjeseca?, rekao je Milanović.

“Napišeš presudu i onda je čuvaš u ladici i očito nešto pokušavaš iskamčiti”

Rekao je i da bi bio revoltiran da je član HDZ-a.

– Napišeš presudu i onda je čuvaš u ladici i očito nešto pokušavaš iskamčiti, dodao je Milanović.

Novinari su ga pitali o Plenkovićevim imputacijama da su neke njegove izjave možda vršile pritisak na Vrhovni sud.

– Baš je zanimljiva ta logička akademija gospodina Plenkovića, da vidimo kako sam ja to utjecao na suce koji su donijeli presudu, HDZ smatra, protiv njega, dakle, na njihovu štetu, a ja sam taj koji je kritizirao VS, a gospodin Plenković je činio sve da im podilazi. Vidite kako se to ne isplati u životu, kad imate posla s gorima od sebe, rekao je Milanović.

– To smatram zabrinjavajućim i ne znam na kojem propisu, internom ili zakonskom, je to utemeljeno, da se na takav način temporalno manipulira s presudama. Napišeš je i onda je držiš u podsuknji, a da to nitko ne zna. To su užasno ozbiljne stvari, dodao je.

im/radiokrizevci.hr

Foto: milanović/facebook

Izvor: hrt