Plenković o prosvjedu pred Beroševim stanom: Dok nema nasilja, dobro je

Premijer Andrej Plenković, ministri Ivan Malenica i Davor Božinović te župani obraćaju se javnosti nakon sastanka Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Imali smo vrlo sadržajnu raspravu sa županima. Mogu zaključiti da smo kroz pet godina dijaloga stekli visok stupanj povjerenja, svi ministie su vrlo često po županijama i vjerujem da ćemo dobro iskorisiti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju idućih nekoliko godina. Drago mi je da će idući sastanak biti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, najmlađi župan toje predložio, mi smo to prihvatili.

Upitan je razmišlja li se o reformi lokalne samouprave i smanjenju županija.

“Ja od nijednog župana nisam čuo da je to tema. Županije imaju tradiciju, smatram da su one dobra razina međupravljanja. Imaju svoju povijesnu, geografsku, ekonomsku funkciju. Svaki put u suprotnom smjeru bio bi negacija svega što govorimo godinama. Mi smo već do sada zakonom o financirajnju jedinica lokalne samouprave njima ukupno dali 3.5 milijuna kuna više prihoda”, rekao je Plenković.

Odgovorio je i na pitanje u kojoj je fazi reforma zdravstva?

“Ministar Beroš je neki dan govorio o tome, više radnih skupina radi na tome i kada cijeli paket bude gotov o tome ćemo više izvijestiti javnost. Normalno je da je u pandemiji glavna tema pandemiji”, rekao je Plenković i dodao kako je rok za reforme mandat trenutne Vlade.

“Još jednom ponavljam, ako netko ne utječe na pravosuđe, onda je to Vlada i HDz koji aj vodim zadnjih pet godina. Nisam trenutak dovodio u pitanje niti ga kanim dovoditi u pitanje. Čestitam gospodinu Dobronići na izboru za predsjednika Vrhovnog suda, mi smo ga podržali, vidim da je dobio skoro unisonu potporu, što mislim da je todbo i mislim da će dobro raditi svoj posao”, rekao je.

Komentirao je i prosvjed ispred Beroševog stana:

“Loše je, imate različite načina u demokraciji iskazivanja nezadovoljstva, nije prvi put da se dužnosnicima ide pod prozoe, sigurno nije ugodno za ministrovu obitelj, ali vidim da su se brzo razišli. Dok nema nasilja, dobro je. Mislim da smo s mjerama jako dobro pogodili mentalitet, da smo izbjegli konfrontacije, da smo bili iznimno odmjereni, radionalni. Da nekome nije dovoljno i da mora prosvjedovati… Ima nas različitih. Od 70.000 djelatnika u zdravstvu samo se 22 ne žele testirati”, rekao je Plenković.

“Oporba želi nešto ušićariti, HDZ će za nešto što se dogodilo pod Ivom Sanaderom platiti kaznu i ta je stvar ad acta za nas”, rekao je.

Je li histerična bila i reakcija oporbe u Saboru?

“To sam u zadnji tren shvatio. Kako bih rekao… Jučer smo vidjeli demonstraciju nepoštovanja procedure. Ako nije dana, bit će sljedeći tjedan”, kaže.

“Ja sam zato da se poštuju zakoni, ali očekujem onda ako se održi na ispravan način, sukladno poslovniku, da nakon toga više nemamo barikade pred saborskom govornicom”.

Smanjenje PDV-a?

“Imamo situaciju u cijelom svijetu rasta cijene energenata, mislim da smo mi kao država na sigurnoj strani do proljeća praktički i glede cijene plina i struje, dok ovaj dio oko goriva smo reagirali, ja mislim ispravno, pravodobno i agilno. Pratit ćemo situaciju. Imamo još dosta alata i mi ćemo ići za time da ne ugrozimo životni standard građana. Koj aje filozofija Vlade? AKo smo najveći krizu zdrvstvenu, ekonomsku, financijsku, uspjeli riješiti na način bez velikih valova otpuštanja, plaće su, mirovine su tu i zadržali investicijski rejtin, onda u fazi ekonomskom oporavka nećemo dopustiti da nam pada standard i da ljudi nemaju za režije”, kaže.

im/radiokrizevci.hr

Foto: plenković/facebook

Izvor: N1