Predstavljena Antologija Nade Pomper

U Godini čitanja i u sklopu Mjeseca hrvatske knjige Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirao je 19. listopada  u Zagrebu u Središnjici Matice hrvatske predstavljanje knjige Nade Pomper Antologija  hrvatske i njemačke suvremene lirike / Anthologie der kroatischen und deutschen zeitgenössischen Lyrik pod nazivom Pod jednim zvonom dva jezika / Zwei Sprachen unter einer Glocke.

Pozdravnu riječ uputio je na početku Božidar Petrač, književni tajnik MH podsjetivši nazočnu publiku na dugotrajne veze Hrvatske sa zemljama njemačkog govornog područja i njihovom kulturom i na dugu tradiciju prevođenja njemačke poezije na hrvatski jezik. O knjizi koja je nagrađena zlatnom poveljom Matice hrvatske, prvi je govorio akademik Josip Bratulić, jedan od urednik knjige i autor uvodnog teksta Zvona uvijek zvone. Naglasio je da je posao prevodilaca dragocjen, osobito prevodilaca pjesničkih tekstova, jer oni moraju prenijeti vrjednote jezične igre i značenja, dubinu spoznaje u jeziku i razigranost pjesničkih slika. Mate Kovačević, književni kritičar, dao je detaljan prikaz pjesnika, osobito hrvatskih (36) i njihovih odabranih pjesama. Posljednja je govorila Nada Pomper, priređivačica i prevoditeljica, istaknuvši trnovit put nastanka knjige, kao i osobne motive koji su je potaknuli da se odvaži sastaviti ovako opsežnu antologiju te je na kraju zahvalila svima koji su joj pomagali da knjiga ugleda svjetlo dana.

 Odabrane pjesme hrvatskih autora i njihove prijevode na njemački kao i njemačkih na hrvatski čitali su dramski umjetnik Joško Ševo na hrvatskom i  Ema Dominković na njemačkom jeziku. Predstavljanje je moderirala Renata Husinec, predsjednica OMH u Križevcima, koji je nakladnik knjige. U glazbenom programu sudjelovao je glazbenik i skladatelj Toni Eterović izvevši uz glasovirsku pratnju Ujevićev Odlazak i Tadijanovićevu pjesmu Dugo u noć, u zimsku bijelu noć. Na kraju programa Zbor Hrvatica Društva Hrvatska žena-grad Zagreb izveo je tri skladbe: Oko jedne hiže navek tići lete, Majko milostiva Vilu Velebita.

Ogranak Matice hrvatske Križevci – M. Valec Rebić