U tijeku akcija Dani tehničke ispravnosti vozila – za sigurnije sudjelovanje u prometu

Preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila provodi se od ponedjeljka, 22. studenoga do subote, 27. studenoga 2021. godine u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila na području Republike Hrvatske.

Tijekom provođenja akcije policijski službenici će u nadzoru prometa građane upućivati na mogućnost obavljanja besplatnog preventivnog tehničkog pregleda vozila u stanicama za tehnički pregled vozila. Tijekom ponedjeljka u AMK Križevci pregledano je oko 25 vozila.

Tajnik AMK Križevci Stjepan Peršin ističe da se križevački AMK svake godine, pa tako i ove uključuje u ovu akciju:

-“Kontrolori besplatno pregledavaju vozila. Naglasak je stavljen na zimsku opremu i pripremu vozila za zimske uvjete, pa se tako akcija i odvija u posljednjem tjednu studenoga. Vjerujem da će i ove godine u ovom tjednu biti sigurno oko 150- 180 vozila kao i prijašnjih godina. Pozivam sve koji žele da dođu na besplatan tehnički pregled, naravno to nije onaj redovni tehnički pregled, a za poklon dobivaju od HAK-a tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Važno je da se kod ljudi probudi svijest o vođenju brige o ispravnosti vozila. Uz same vozače i cestu, treći bitan faktor sigurnosti je vozilo. Kontrolori rade svaki dan od 7-20 sati i u tom periodu vozači mogu doći” – kaže tajnik AMK Križevci Stjepan Peršin.

Načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec napominje da policijski službenici Policijske postaje Križevci tijekom redovnog radnog vremena provjeravaju tehničku ispravnost vozila i upućuju građane da mogu pristupiti u Stanicu za tehnički pregled vozila AMK Križevci :

“Vrlo je dobra i pozitivna stvar imati ispravno vozilo. Tijekom ove godine zabilježili smo jednu prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom i to je bio vozač motocikla na području Svetog Ivana Žabna. Policijska postaja Križevci pokriva četiri općine i grad Križevce i možemo primijetiti da se vozači pridržavaju propisa. U zadnje vrijeme sve rjeđe se može zateći radni stroj koji nije registriran i nije obavljen tehnički pregled. Idemo u jednom pozitivnom smjeru i nadamo se da će iz godine u godinu biti sve manje vozila koja nisu tehnički ispravna” – rekao nam je načelnik PP Križevci Ivan Pukec.

Policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Matija Švagelj ukazuje na zakonske propise koje treba poštivati. Od 15. studenog stupili su na snagu zimski uvjeti koji se moraju poštivati. Vozila trebaju biti tehnički ispravna te upozorava i na sankcije:”Važna je tehnička ispravnost vozila koja može utjecati na stanje sigurnosti u prometu prilikom uzrokovanja prometnih nesreća. – napominje Matija Švagelj.

Vozači Živko Dokuš iz Svetog Ivana Žabna i Slavko Novosel iz Križevaca dovezli su danas svoje automobile na tehnički pregled. Drago im je da u Stanici za tehnički pregled vozila AMK Križevci mogu napraviti besplatni tehnički pregled i provjeriti ispravnost vozila. Pohvaljuju akciju jer žele biti sigurni u prometu.

Kontrolor u Stanici za tehnički pregled vozila Ivan Šalamun dodaje da se pregledava sve kao i na redovnom tehničkom pregledu, ovjes, kočnice, gume, signalizacija osim eko-testa.  

-“Bitno je da vozači znaju da im je vozilo ispravno i, ukoliko imaju nedostatak, da ga što prije otklone . Preventivni tehnički pregled nije zamjena za redovni tehnički pregled”. 


Tijekom provedbe akcije neće biti moguće obaviti besplatan redovni tehnički pregled vozila u vezi produženja valjanosti registracije vozila, već je riječ o preventivnoj akciji čije težište je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnog osoblja stanica za tehničke preglede u cilju uklanjanja eventualno utvrđenih nedostatka na vozilima čime će se povećati broj tehnički ispravnih vozila na prometnicama.

Jedan od preduvjeta za sigurno sudjelovanju u prometu za vrijeme predstojećih zimskih uvjeta na prometnicama je tehnički ispravno vozilo. Zato su pozvani vozači i vlasnici motornih vozila da u stanici za tehnički pregled AMK u Križevcima izvrše provjeru tehničke ispravnosti svojih vozila kako bi mogli pravovremeno otkloniti eventualno utvrđene nedostatke.

ji/radiokrizevci.hr