Ozren Bogdanović – prikupio 37 pjesama u zbirku hrvatskih marijanskih hodočasničkih popijevki “Sve nek’ ti pjeva”

U Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u petak, 10. prosinca u 19 sati održat će se promocija zbirke hrvatskih marijanskih hodočasničkih popijevki pod nazivom “Sve nek’ ti pjeva” križevačkog dirigenta i glazbenog teoretičara Ozrena Bogdanovića. Povodom toga autor, povjerenik za kulturu Križevačke eparhije Ozren Bogdanović nam je izjavio da je to za njega jedan veliki događaj.

-“Čovjek ne piše knjigu svaki dan. U glazbenim krugovima sakralne crkvene glazbe sam već dva desetljeća i za to sam blagoslovljen i odlikovan od pape Franje prošle godine. Uputio mi je svoj blagoslov za 20 godina djelovanja u crkvi kao čitač, pjevač, svirač, dirigent, pastoralni suradnik  u župama i glazba je bila ono što je mene pratilo zapravo većim dijelom u crkvi. Kao orguljaš sam pjevače, hodočasnike pratio na razna hodočašća kao što je Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke ili Svetište Majke Božje Trsatske  premda sam ja osobno još prošao i Poljsku, Francusku, Italiju pa sve do Izraela.  

Bazirao sam se na sjevernu Hrvatsku i upijao sam kroz dva desetljeća

te napjeve koje je narod donosio u svetišta. Neke od pjesama su zabilježene, međutim neke se pjevaju a da nisam nigdje naišao na njih, pa sam ih ja zapisivao. Sve zajedno sam htio obuhvatiti u jednu knjigu gdje bih te pjesme harmonizirao za zbor i orgulje. 

U ovoj zbirci, u svom prvom poduhvatu sam sakupio, pronašao, zapisao, odlučio se za 37 pjesama u ovoj knjizi koju sam nazvao po stihu iz jedne pjesme. Želio sam da izađe jedno novo izdanje i da bude dostupno svakoj župi, da ta harmonizacija za zbor i orgulje bude poticaj da zborovi počnu ponovo te pjesme izvoditi, iako se neke od njih redovito pjevaju. ” – kaže Ozren Bogdanović.

-“Gospođa Marija Mrazović župljanka iz crkve u Koruškoj mi je nekoliko pjesama otpjevala jer nismo uspjeli saznati da postoje negdje zabilježene. Ja sam to notno zapisao, snimio i aranžirao za zbor i zahvaljujem joj jer sam se po prvi puta sada okusio i kao melograf. 

Bio je to veliki izazov za mene. Ja se time nisam bavio, volio sam pisati aranžmane, međutim na ovaj način da sam morao osluškivati pjesme i zapisivati ih, mi je po prvi puta.” – rekao je Ozren Bogdanović.

 “Kao Križevčanin koji voli svoj grad uvijek sam radio za našu zajednicu

po pitanju zborova, glume, onoga što mogu i znam raditi. Tako sam htio da knjiga, u koji god kraj Hrvatske pa i šire dođe, jer ima nekoliko pjesama koje su specifične za pjevanje u Bosni i Hercegovini, dođe i u druge države gdje žive Hrvati, da se vidi što je poteklo iz Križevaca. Znali ljudi gdje su Križevci ili ne, ali neka čuju za njih.

Jedna od recenzentica je dr. sc. Jelka Vukobratović, drugi recenzent je doktorant na Filozofskom fakultetu Tomislav Habulin. Lekturu potpisuje dr. sc. Davor Balić, notografiju i glazbenu kulturu potpisuje Križevčanin sa zagrebačkom adresom, mag.mus Marko Fureš. Slike su radile naše Križevčanke Rajka Bajsić-Tepeš, Marija Marciuš i Marija Mrazović.

Imam čast da su autori predgovora apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, doajen diplomatskog zbora i papin izaslanik u Hrvatskoj nadbiskup msgr. Giorgio Lingua i msgr. Milan Stipić, vladika križevački.”- kaže autor knjige Ozren Bogdanović. 

Knjiga će se prije i nakon predstavljanja moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 80 kuna, a u skladu s epidemiološkim mjerama, ulazak na ovaj događaj u petak od 19 sati bit će moguć uz jednu od važećih EU Covid-potvrda.

ji/radiokrizevci.hr