SDP izdao priopćenje o pripajanju Vodnih usluga Koprivničkim vodama i traži hitnu sjednicu Gradskog vijeća

Danas je u našu redakciju stiglo priopćenje gradskog SDP-a, koje prenosimo u cijelosti.

SDP Križevci protiv pripajanja Vodnih usluga i traži sazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća

Već neko vrijeme u medijskom prostoru možemo pratiti temu o uredbi Vlade RH oko pripajanja vodnih distributera na području Hrvatske. Tako je tom uredbom odlučeno da će Vodne usluge d.o.o. Križevci biti de facto pripojene Koprivničkim vodama. Ta tema se već nekoliko puta poticala i na sjednicama križevačkog Gradskog vijeća, gdje su vijećnici dobili informacije kako Križevci imaju čvrst argument zašto do pripajanja KC Vodama neće doći.

Međutim, do toga nije došlo te se opravdano postavlja pitanje gdje je nestala tzv. vertikala HDZ-a o kojoj se često puta moglo čuti u javnom prostoru, jer navodno ta „vertikala“ donosi određene benefite za brži i bolji razvoj sredina u kojima ona postoji. Ono što se dogodilo u Križevcima jest – tišina. HDZ-ova vertikala ili ne postoji ili nije iskorištena ili nije dovoljno iskorištena.

Naime, članak 7. Zakona o vodnim uslugama predvidio je uspostavljanje 41 distributivnog područja koji moraju zadovoljiti isporuku vode od minimalno 2 milijuna m3 godišnje osim tri izuzetka, koji zadovoljavaju postavljene kriterije. No, Nova godina je pokazala da Križevci nisu dio te iznimke odnosno da se u lobiranju i jačanju vertikale prema Vladi zakazalo. Križevci ovime najvjerojatnije gube upravljanje jednim od najvrjednijih resursa – vodom. Tim više kada je u procesu realizacije jedan od najvrjednijih projekata, Aglomeracija Križevci, koja će Križevcima donijeti prijeko potrebne kriterije za samostalnu isporuku.

Budući da se sve svodi samo na konstataciju gradonačelnika Marija Rajna kako je podnio primjedbu na e-savjetovanju, a puno je nepoznanica, SDP GO Križevci zatražit će sazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca i to uživo, gdje će se adekvatno raspraviti i donijeti zaključci, primjedbe i prijedlozi o upravljanju strateški važnom resursu  šireg križevačkog područja.

Predsjednik GO SDP Križevci

Dejan Pernjak, v.r.