Promocija Meridijana i UNESCO-a u Čakovcu i časopis na dar

Promocija novog, 220. broja časopisa Meridijani s glavnom hrvatskom temom Riznica Međimurja (novi dio Muzeja Međimurja Čakovec – muzej nematerijalne baštine), kao i nove knjige UNESCO – Vodič kroz svjetsku baštinu, održat će se u petak, 11. ožujka 2022. u 19 sati u Muzeju Međimurja Čakovec. Svoj dolazak je potvrdio i župan Matija Posavec.
Prema novim mjerama, nisu potrebne COVID potvrde. Svi u publici dobit će novi broj Meridijana na dar, a knjige će se moći nabaviti po promotivnim cijenama!

Meridijani – o predstavljačima

Hrvoje Dečak je magistar novinarstva s velikom općom kulturom i 28 godina novinarskog i uredničkog iskustva u pisanim i elektroničkim medijima. U novinarskim počecima radio je u Vjesniku, potom je bio dugogodišnji djelatnik Večernjeg lista, suradnik Hrvatske radiotelevizije (redakcije Dobro jutro, Hrvatska), a s Meridijanima surađuje više od 11 godina, od 1918. godine kao stalni djelatnik. U časopisu je glavni novinar i pomoćnik urednice. 

U Meridijanima se ističu njegove putopisne reportaže, teme o dobrim primjerima interpretacije hrvatske baštine, a specijalnost su mu intervjui – u Meridijanima ima čitanu rubriku „Intervjui sa hrvatskim znanstvenicima“.  

Hrvoju je iznimno dobro poznata medijska problematika. Napisao je ogroman broj novinskih članaka u raznim novinama i časopisima, a mnoge je opremio i svojim fotografijama. Autor je i vrlo uspješne knjige ”Advent u Zagrebu”, koja se čita i u inozemstvu. 

Uz to što ima visoku razinu pismenosti i sposobnost izražavanja, aktivan je i na društvenim mrežama te odlično svira klavir (a inače je i međimurski zet)!

Izv. prof. dr. sc. Tihomir Marjanac je geolog, dugogodišnji profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, sada je u mirovini. Bavi se proučavanjem marinskih klasičnih sedimenata, oledbe Dinarida i golemih učinaka asteroidnih impakata. Godinama istražuje tragove padova velikih meteorita na Zemlju te metorite koji su nađeni u Hrvatskoj. Radio je kao izvanredni profesor na Geološko-paleontološkom zavodu PMF-a gdje je bio omiljen među studentima. Jedan je od naših najboljih popularizatora znanosti, organizirao je bezbroj geoloških i astronomskih radionica, suosnivač je udruge ProGeo-Hrvatska za promociju i zaštitu geološke baštine. 

Sa Meridijanima surađuje više od 20 godina, a za časopis je napisao neke od najčitanijh tema, kao što su: Nepredvidivi cunamiji i erupcije vulkana, Velik potres u Lisabonu 1755., Zagreb – grad na klimavim nogama, Australski požari – katastrofa koja se (ni)je mogla izbjeći, Napulj – grad između vulkanskog čekića i nakovnja, Torinski „rudarski papirus“ iz 1150. godine pr. Kr. – najstarija topografska i geološka karta na svijetu, Indonezija (ponovno) na udaru cunamija, Što su to meteoridi, meteori, a što meteoriti?… i brojne druge. 

Koautor je projekta Geopak otok Rab i autor svih postavljenih tabli na više do 70 km poučnih geo-staza na otoku:, zato ako ovoga ljeta idete na Rab, pronaći ćete ga tamo – Rab mu je drugi dom (a možda i prvi)!

Petra Somek je naša Međimurka, rođena u Čakovcu (1974.). Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem sada pohađa doktorski studij na Odsjeku za povijest umjetnosti. Direktorica je izdavačke kuće Meridijani od 1994. godine, a istoimeni časopis Meridijani, kojeg je pokrenula zajedno s ocem (akademikom Dragutinom Feletarom), uređuje od 2001. godine – dakle urednica časopisa je već više 20 godina.

Petra je autorica monografije „Samobor i okolica“ i knjige „Tradicijsko graditeljstvo u Podravini“ te koautorica u još nekoliko knjiga. Napisala je velik broj znanstveno-popularnih testova, a zapažene rezultate ostvarila je u uređivanju brojnih knjiga. Do sada ih je uredila gotovo 40 (!), a među njima se posebno ističu ”Geografija Hrvatske”, monografija Koprivničko-križevačke županije i dvije knjige o svjetskoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Inače, trenutačno sa mr. Sinišom Golubom uređuje knjigu „Parkovi – spona gadova i prirode“, u kojoj će biti puno riječi i o našem Perivoju Zrinski – oko Staroga grada.

Kroz 28 godina djelovanja Petra je uspjela razviti izdavačku kuću Meridijani u uglednog hrvatskog nakladnika specijaliziranog za geografska i povijesna izdanja, kao i za izradu monografija naših gradova i općina. Meridijani izdaju i udžbenike iz ta dva predmeta za srednje škole – gimnazije, strukovne, turističke, ekonomske…

Prošle godine Petra je dobila dvije vrijedne nagrade: „Velebitsku degeniju“ – prestižnu nagradu Hrvatskog novinarskog društva za reportažu „Zaštićena priroda Međimurja“ te „Plaketu s likom Marka Pola“ Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET – čit. FIŽET) za edukativne reportaže i putopise u (njenim i našim) Meridijanima.

Meridijani