Svjetski je dan grafičkog dizajna

Dan grafičkog dizajna i grafičkih dizajnera ustanovljen je s ciljem da učini vidljivijom kreativnu produkciju koja oblikuje opću likovnu kulturu i postaje sastavni dio suvremenog života i svakodnevne komunikacije. Svjetski dan dizajna se obilježava 27. travnja.

Proslava svjetskog dana dizajna u stvari predstavlja obilježavanje osnivanja Međunarodnog savjeta udruženja grafičkih dizajnera, koje je osnovano 1963. godine u Lononu. Organizacija broji više od 200 članova iz 67 zemalja.

Grafički dizajn je bilo koji vizualni medij koji ima cilj izraziti komunikaciju, koristeći slike, grafiku i tekst gdje dizajneri kreiraju priču ili poruku koja će privući potencijalne korisnike. Nema svaki grafički dizajn za cilj biti lijep, ali svaki treba izazvati reakcije, bilo da su pozitivne ili negativne, privlačne ili odbijajuće za potrošače.
Alati koje grafički dizajneri koriste su skoro neograničeni i uključuju četkice, olovke, pera i papir, kao i digitalne medije, a kako se ljudi sve više oslanjaju na računalo  tako je i s grafičkim dizajnom – u upotrebi su razni digitalni programi za rad na računalu.