Izložba i događaj: “Protokol o dogodovštinama”

Umjetničko istraživački projekt “Protokol o dogodovštinama”  realizirati će se 4. i 5. lipnja 2022. u Etno parku Gradskog muzeja Križevci.

4. 6. 2022. od 17 sati, Etno park Gradskog muzeja Križevci, Tome Sermagea 2 – radionice za učenike srednjih škola.

5. 6. 2022. u 12 sati, Etno park Gradskog muzeja Križevci, Tome Sermagea 2 – Otvorenje izložbe “Protokol o dogodovštinama”

U projektu će sudjelovati studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti Laura Stojkoski, Mirta Vulelija, Marko Domazet, Lea Plaščar, Ante Šabić, Kristijan Popović, Antun Sekulić, Lana Zubović, Marta Dijak, Marta Katavić i Magdalena Biškup, Dorian Pacak, Ante Dujmović, Jan Čamber, Dorotea Kovačić; polaznici i suradnici kolegija Antropologija umjetnosti u javnom prostoru nositelja izv. prof. dr. sc. Josipa Zankija. U radioničkom dijelu projekta će sudjelovati učenici i učenice srednjih škola iz Križevaca.

Otvorenje izložbe održat će se 5. 6. 2022. u Etno parku Muzeja, a otvorenju izložbe prisustvovat će i Dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gospodin Tomislav Buntak.

Projekt koristi strategije dokumentarne fikcije i prvi će dan projekta studenti i studentice i učenici i učenice izrađivati zajedno etnografsku građu. Drugi je dan predviđen za otvorenje izložbe građe u etno vrtu. Etnografska građa koja će se kreirati nastati će na osnovu ponovnog čitanja Križevačkih štatuta odnosno fiktivnih dogodovština u kući (hiži) nedaleko Križevaca u kojoj se sastala vesela družina (pajdaši i pajdašice odnosno studenti i studentice) i iza sebe ostavila materijalne artefakte, ali i pisanu građu, snimke i fotografije. Fiktivna građa fiktivnih dogodovština biti će oblikovana u medijima primijenjenih umjetnosti, kiparstva, slikarstva, grafike, videa i fotografije s jednim jedinim ciljem; oblikovanja etnografskog objekta/građe kao oblika istraživačkog i kolonijalnog fetišizma u kojem se zrcali odnos između antropologa/etnografa i suprotstavljenog velikog Drugog.

Projekt se provodi u suradnji Gradskog muzeja Križevci i profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te u suradnji s učenicama i učenicima srednjih škola u Križevcima.

(gradskimuzejkrizevci)